Űrhírek 2019. június 19.

Kapcsolódó

Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket...

Földünk az űrből: Dubaj

2024 elején, egészen pontosan január 23-án örökítette meg a...

A nap képe #1391 – Rosetta szelfi

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége 1000 km távolságból készítette...

A holdi éjszaka után felébredt a japán SLIM leszállóegység!

Már második alkalommal sikerült helyreállítani a kapcsolatot az űreszközzel,...

Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2...

Pár napos késéssel, de újra jövünk szokásos heti hírösszefoglalónkkal.

  • Június 24-én, hétfőn éjjel újra Falcon Heavy kilövés, erről már írtam itt
  • Egy gyönyörűen helyreállított Saturn IB rakétát állítanak ki újra Floridában, a Kennedy Space Center látogatóközpontjában. Space.com cikke itt olvasható. Vigyázz Florida, megyünk majd…
  • Élőben lehet követni a Youtube-on, ahogyan a építik a NASA Mars 2020 Rover-jét a JPL-nél. Itt a link, jó nézelődést 🙂
  • Ahogy Chris Hadfield is írta Twitter-en, a Falcon Heavy-n kívül még 3 másik kilövés is lesz a napokban: ma egy Ariane-5, pénteken egy orosz Proton, és kedden pedig a kínaiak Long March 3B rakétája indul az űrbe. Ha lesz rá kapacitásunk, a jövőben tervezünk ezekről is többet írni, csak az a fránya időhiány mindig…
  • Ha már szóba került az európai Ariane rakéta, akkor itt egy cikk a tervek szerint 2021-ben induló új Ariane-6 új kilövőállásának építéséről.
  • Új, az eddigi legközelebbi felvételt készítette az OSIRIS-REx űrszonda a Bennu kisbolygóról, miközben másodszorra is pályára állt körülötte. A Verge cikke itt olvasható a részletekkel.
  • Jim Bridenstine, a NASA vezetője egy CNN interjúban elismerte, hogy az Artemis program célja (újra embereket juttatni a Holdra), kb. 20-30 milliárd dollárba kerülne, a meglévő költségvetésen felül. Ez volt az első alkalom, hogy a NASA konkrét számokat mondott a leendő költségekről. Továbbra is szép elképzelés, azonban kevés esélyt látok, hogy a Kongresszus pénzt is adna az elképzelésre.. Múltkori cikkünk a témáról amúgy itt olvasható.
  • A Rocket Lab sem tétlenkedik, következő indításuk legkorábban június 27-én startolhat pár műholddal az új-zélandi kilövőállásukról. Hosszabb írás a misszióról itt olvasható. Ők amúgy élőben streamelik az indításaikat, szóval érdemes a csatornájukra feliratkozni.
Dark mode powered by Night Eye