Űrhírek 2019. június 19.

Kapcsolódó

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Frissítés 05.31.: 10 napos missziójuk után az Ax-2 személyzete épségben...

Pár napos késéssel, de újra jövünk szokásos heti hírösszefoglalónkkal.

  • Június 24-én, hétfőn éjjel újra Falcon Heavy kilövés, erről már írtam itt
  • Egy gyönyörűen helyreállított Saturn IB rakétát állítanak ki újra Floridában, a Kennedy Space Center látogatóközpontjában. Space.com cikke itt olvasható. Vigyázz Florida, megyünk majd…
  • Élőben lehet követni a Youtube-on, ahogyan a építik a NASA Mars 2020 Rover-jét a JPL-nél. Itt a link, jó nézelődést 🙂
  • Ahogy Chris Hadfield is írta Twitter-en, a Falcon Heavy-n kívül még 3 másik kilövés is lesz a napokban: ma egy Ariane-5, pénteken egy orosz Proton, és kedden pedig a kínaiak Long March 3B rakétája indul az űrbe. Ha lesz rá kapacitásunk, a jövőben tervezünk ezekről is többet írni, csak az a fránya időhiány mindig…
  • Ha már szóba került az európai Ariane rakéta, akkor itt egy cikk a tervek szerint 2021-ben induló új Ariane-6 új kilövőállásának építéséről.
  • Új, az eddigi legközelebbi felvételt készítette az OSIRIS-REx űrszonda a Bennu kisbolygóról, miközben másodszorra is pályára állt körülötte. A Verge cikke itt olvasható a részletekkel.
  • Jim Bridenstine, a NASA vezetője egy CNN interjúban elismerte, hogy az Artemis program célja (újra embereket juttatni a Holdra), kb. 20-30 milliárd dollárba kerülne, a meglévő költségvetésen felül. Ez volt az első alkalom, hogy a NASA konkrét számokat mondott a leendő költségekről. Továbbra is szép elképzelés, azonban kevés esélyt látok, hogy a Kongresszus pénzt is adna az elképzelésre.. Múltkori cikkünk a témáról amúgy itt olvasható.
  • A Rocket Lab sem tétlenkedik, következő indításuk legkorábban június 27-én startolhat pár műholddal az új-zélandi kilövőállásukról. Hosszabb írás a misszióról itt olvasható. Ők amúgy élőben streamelik az indításaikat, szóval érdemes a csatornájukra feliratkozni.
Dark mode powered by Night Eye