Űrhírek 2019. október 27.

Kapcsolódó

Az Ingenuity áprilisban hat napon keresztül nem jelentkezett

A kis helikopter április elején hat napon keresztül "csendben"...

A nap képe #1127 – Sencsou-15 visszatérés

A Sencsou-15 misszió űrhajójának elszállítása. A három tajkonauta, Fej...

Újabb amerikai teherszállítmány tart a Nemzetközi Űrállomásra

A SpaceX Cargo Dragon űrhajója két napos halasztást követően...

Az Egyesült Arab Emírségek űrszondát küld a fő aszteroidaövbe

Az Egyesült Arab Emírségek új részleteket közölt a NASA...

A nap képe #1126 – LADEE fotóbomba

A LADEE űrszonda 2013-as indításakor egy levegőben lévő békát...

Újabb (indítás nélküli) héten vagyunk túl, de nem maradtunk érdekes hírek nélkül. Nézzük, mi minden történt.

  • A héten zajlott a Nemzetközi Űrhajózási Kongresszus (IAC) Washingtonban, ezekről írt híreinket itt találjátok, tessék őket csekkolni: Rocket Lab Hold tervei, Blue Origin vezette együttműködés, SpaceX esemény
  • 780 űrben töltött nap után sikeresen visszatért az amerikai Légierő X-37B kísérleti űrhajója. A “mini-űrsikló”, mely nem képes emberek szállítására, az ötödik tesztútján van túl, így összesen már 2865 napot töltött az űrben. Ez volt az eddigi leghosszabb küldetése a járműnek, melyet amúgy elég sok homály fed. Nem tudjuk pontosan a célját, és hogy milyen műszerek vannak a fedélzeten, de a Légierő szerint sikeres volt a küldetés. Itt olvasható a hivatalos közlemény a landolásról.
  • Valószínűleg további Szojuz helyeket vásárol a NASA űrhajósai számára. Jim Bridenstine, az űrhivatal vezetője az IAC-n közölte, hogy mivel a Commercial Crew program jelentős csúszásban van (SpaceX Crew Dragon és Boeing Starliner űrhajók), így 2020-ban további üléseket terveznek venni. A jelenlegi megállapodás szerint 2020 áprilisában utazna utoljára amerikai űrhajós Szojuzon a Nemzetközi Űrállomásra. Bridenstine szintén elmondta, hogy az (eddigi) utolsón indulni tervezett japán űrhajóst amerikaira cserélik (Tokió 2020 nyarán olimpiát rendez, ezért akarták, hogy Akihiko Hoshide űrhajós az űrben köszönthesse az olimpikonokat – ez sajnos így nem fog összejönni). Hosszabb írás itt olvasható.
  • Tőzsdére megy a Virgin Galactic, ezzel ők lesznek az első űrturizmussal foglalkozó nyílt részvénytársaság. Richard Brenson vállalkozó cége szuborbitális utakat kínál majd, pár másodperc súlytalansággal, előreláthatólag 250 ezer dollárért cserébe. Itt tudtok hosszabban olvasni a témáról.
  • A Northrop Grumman leendő OmegA rakétája a kaliforniai Vendenberg SLC-6 kilövőállomását is használni fogja. A cég korábban már Floridában is elkezdett építeni egy új kilövőállomást. A kaliforniai helyszín érdekessége, hogy jelenleg az ULA használja a Delta Heavy indításokhoz (kb. 2024-ig), de a bejelentés szerint a két cég nem fogja egymást zavarni. Ez a kilövőállomás amúgy még az Űrsiklóknak épült az 1980-as években, azonban végül sohasem használták, mert a Légierő kiszállt az Űrsikló-programból. Itt olvasható a teljes cikk.
Az X-37B landolás után
Forrás: US Air Force
Dark mode powered by Night Eye