Űrhírek – 2020. december 20.

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...
  • 2014 után második alkalommal indult el egy Angara-A5 rakéta, mely Oroszország új rakétájaként váltaná fel a korábbi Proton járművet. Ezúttal is egy tömegszimulátort állított geostacionárius pályára.
  • December 15-én kedden hajtotta végre a Rocket Lab idei utolsó rakétaindítását a “The Owl’s Night Begins” küldetés keretében. Az Electron rakéta ezúttal a Synspective japán űripari startup cég StriX-α apertúraszintézises műholdját juttatta sikeresen Föld körüli pályára.
  • December 16-a minden bizonnyal az egyik legfontosabb napként írodik be az Astra Space történetébe: második próbálkozásra ugyanis sikerült Rocket 3.2 nevű rakétájukkal elérni a világűrt! Bár orbitális pályára nem tudott állni a rakéta, mert nem ért el megfelelő sebességet, mégis óriási előrelépés ez a cég számára.
  • Szintén 16-án szerdán tért vissza a Földre a Csang’e-5 holdszonda, mely Kína eddigi legbonyolultabb küldetését teljesítette. Bár az előre tervezett 2 kg minta helyett “csak” 1731 grammot hozott vissza a szonda, így is teljes sikernek tekinthető a misszió. A blogon egészen az indítástól az összes fontos történésről olvashattok a Chang’e-5 címkére keresve.
  • Ugyanezen a napon jelentette be a CSA (Kanadai Űrügynökség), hogy két űrhajóst küldenek a NASA Artemis-programjába. Az aláírt megállapodás értelmében az ország egy űrhajósa részt vehet a 2023-ban tervezett Artemis-2 küldetésen, a másik asztronauta pedig a Gateway Űrállomáson teljesítene majd szolgálatot.
  • India is újabb küldetést hajtott végre december 17-én. A PSLV-XL rakéta a CMS-01 távközlési műholdat állította sikeresen szubszinkron pályára, ahonnan az űreszköz saját hajtóműveivel érte el később a tervezett geostacionárius pályát.
  • December 18-án indult el újabb 36 db OneWeb műhold az oroszországi Vosztocsnij Űrrepülőtérről. A küldetést az Arianespace megbízásából a Roszkoszmosz hajtotta végre egy Szojuz 2.1b rakétával.
  • Szintén ezen a napon jelentette be a Blue Origin, hogy újabb szerződést írtak alá a NASA-val, melynek értelmében 2025 és 2027 közötti időszakban pályázhat a cég New Glenn rakétájukkal különböző küldetésekre.
  • Tegnap a SpaceX is végrehajtotta idei utolsó rakétaindítását. Az év 26. Falcon 9 startjára az NROL-108 küldetés keretében került sor a floridai Cape Canaveralból. Mind az indítás, mind a hordozórakéta visszatérése sikeres volt, és a titkos műhold is megfelelő pályára állt.
Kép
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye