Űrhírek – 2020. december 6.

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...
  • Kína egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a 1976-os szovjet Luna-24 küldetés után ismét holdi mintát jutassanak vissza a Földre. A Csang’e-5 küldetésen eddig minden a terv szerint halad, és tegnap késő este megtörtént az űrrandevú a felszállóegység és a keringőmodul között. Korábban a hét elején megtörtént a leszállóegység leválása a szerviz modulról a megfelelő Hold körüli pálya elérésekor, december 1-jén sikeresen leszállt a szonda a Hold felszínére, majd két napnyi kutatómunka és a minták begyűjtése után, 3-án az elemelkedés is rendben lezajlott. Ezt követte az ismét Hold körüli pályára állás, melynek végén megtörtént a dokkolás.
  • Emellett a fontos küldetés mellett pedig egy újabb rakétaindítást is végrehajtottak vasárnap: a Gaofen-14 küldetés keretében juttattak sikeresen Föld körüli pályára egy újabb földmegfigyelő műholdat.
  • December 1-jén érkezett a hír, hogy a Tom Mueller, a SpaceX Merlin és Draco hajtóműveinek atyja végleg elköszönt a cégtől. Bővebb írásunkat itt, a mérnök életét bemutató cikket pedig itt találjátok.
  • Szintén 1-jén szakadt le és semmisült meg végleg az Arebico Obszervatórium platformja, és ért véget ezzel egy fontos korszak.
  • Miközben a NASA az Artemis-I küldetés SLS rakétájának utolsó tesztjeire készül elő, az Orion űrhajóról ismét rossz hírek érkeztek: egy olyan alkatrésznél fedeztek fel problémát, amit elég hosszú idő kijavítani. Ezért a szakembereknek ki kell találni, hogyan ne szenvedjen még jelentősebb csúszást a Artemis-program.
  • A JAXA (Japán Űrhivatal) 6 évig tartó Hayabusa-2 nevű küldetése is sikerrel zárult tegnap. Az űrszonda hosszú útja során a Ryugu aszteroidát közelítette meg, és vett többször is mintát a felszínéből, majd indult vissza a Földre. Tegnap történt meg a végső megközelítő manőver a légkörbe való visszatérésre, majd a visszatérő egység végül este szállt le Ausztráliában, és kis idővel később meg is találták a kapszulát, benne a páratlan és rendkívül nagy jelentőségű mintával. Kíváncsian várjuk, milyen új adatokkal, információkkal fog bővülni az emberiség ismerete a világegyetemről, és milyen következtetéseket vonnak le majd a szakemberek a vizsgált anyagokból.
  • Jelen állás szerint mégis hétfőn kerülhet sor a Starship SN8 első, 12,5 km-es tesztrepülésére. A héten elég sokszor változtak a körülmények, végül a Légügyi Hivatal új engedélye alapján mától keddig van lehetősége a SpaceX-nek a teszt végrehajtására. Ma azonban Boca Chicaban elég rossz idő van, ezért a repülés valószínűleg holnap történik meg.
Fantáziafotó a Hayabusa-2 űrszonda mintavételéről a Ryugu aszteroidán
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye