Űrhírek – 2020. január 24.

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Vasárnap elmaradt a heti hírösszefoglaló, úgy hogy most pótoljuk a kimaradt híreket, van miről beszélni.

 • SpaceX In-Flight Abort tesztjéről az előzetesünk, az élő közvetítésünk, illetve a beszámolónk a linkek alatt olvashatóak.
 • Elindult az idei első Ariane-5 rakéta is, erről itt írt Dave kolléga hosszabban.
 • Január 15-én és 20-án is űrsétát végzett a Nemzetközi Űrállomáson Jessica Meir és Christina Koch. A két űrséta feladata a P6 rácselemen lévő régi nikkel-hidrogén akkumulátorok cseréje volt, új lítium-ion típusú egységekre. A két űrsétával sikeresen befejezték a harmadik energiatároló felújítását – a negyedik, és egyben utolsó akkumulátor-csomag felújítása az S6 rácselemen idén lesz esedékes, miután a japán HTV teherszállító (jelenlegi tervek szerint májusban indul) meghozza az új egységeket.
 • Bejelentette idei első küldetését a Rocket Lab – a cég először fog egy NRO (National Reconnaissance Office) titkos felderítő műholdat a világűrbe juttatni. A műhold neve NROL-151, céljáról, leendő pályáról nem tudunk semmit. Az indításra legkorábban január 31-én kerülhet sor az új-zélandi LC-1 állásról, a misszió neve pedig „Birds of a Feather”, ezzel utalva az új-zélandi kiwire, és az amerikai sasra. Bővebben itt tudtok olvasni a témáról.
 • Sikeres static fire teszt után várhatóan január 27-én, hétfőn indíthatja a következő 60 db Starlink műholdat a SpaceX. A start már másodszorra csúszik, ugyanis az óceánon továbbra is viharos az időjárás – az első fokozat újból a drónhajóra fog visszatérni. Mint korábban már írtuk, 2020-ban két-háromhetente tervez Starlinkeket indítani a SpaceX, így részletes előzetest mi sem tervezünk már írni a küldetések előtt.
 • Megérkezett a mississippi-i Stennis Space Centerbe az első összeszerelt SLS első fokozat tesztelésre. Itt írtunk múltkor a leendő tesztekről.
 • Február 1-től új Nemzetközi Űrállomás legókészletet dob piacra a LEGO. A 864 darabos készlet 70 dollárba fog kerülni (kb. 21 ezer forint). A bejelentést a LEGO azzal ünnepelte, hogy egy időjárási ballonnal a sztratoszférába vitt fel egy példányt, hogy “a lehető legközelebb legyen az igazi ISS-hez”. Itt tudtok bővebben olvasni a témáról.
 • Robbanás történt a Firefly Aerospace texasi telephelyén egy rakétateszt előtt. A tesztálláson akarták először begyújtani a cég leendő Alpha hordozójának a hajtóműveit, azonban a teszt előtt egy kisebb robbanás történt és tűz keletkezett. A cég közleménye szerint személyi sérülés nem történt, és keresik a baleset okát. A tűzben nem sérült meg a rakéta és a tesztállás sem. A Firefly a későbbiekben ezzel a rakétával szeretne majd 630-1000 kg hasznos terheket az űrbe juttatni. Itt tudtok többet megtudni a balesetről.
 • Az megvolt, hogy Donald Trump amerikai elnök azt mondta, hogy Elon Musk “nagyon jó a rakétákkal”? 🙂 A Trumphoz méltó megszólalást csekkoljátok itt.
 • Január 20-án ünnepelte a 90-ik születésnapját Buzz Aldrin, a második űrhajós, aki a Holdra lépett. Még sok születésnapot és egészséget kívánunk neki!
 • Még 3 napotok van, hogy szavazzatok az idén induló Mars 2020 marsjáró nevére. A NASA honlapján a következő nevekből lehet választani: Fortitude, Vision, Promise, Endurance, Perseverance, Tenacity, Courage, Clarity, Ingeniuty. Nem 100%, hogy a NASA a győztes nevet fogja választani, de figyelembe veszik majd az eredményeket, márciusban várható a végleges döntés. Az én választásom amúgy az Endurance lenne 🙂
Rocket Lab NROL-151 – az áramvonalazú kúp alatt ott a hasznos teher
Űrséta közben az ISS-en

Az Alpha rakéta tesztje előtti robbanás
Boldog születésnapot Buzz!
Dark mode powered by Night Eye