Űrhírek – 2020. június 7.

Kapcsolódó

Egyiptom is elkötelezte magát az kínai-orosz ILRS-projekt mellett

Az afrikai állam nyolcadikként írta alá az együttműködési megállapodást. Tegnap,...

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...
  • Három napnyi hajózás után kedden visszatért a történelmi Demo-2 küldetésen használt Falcon-9 hordozórakéta az Of Course I Still Love You drónhajó fedélzetén Cape Canaveral kikötőjébe (itt találtok képeket erről). A rakéta további sorsa egyelőre még nem ismert, de mivel a SpaceX-nek jelenleg 6 bevethető első fokozata van ezzel együtt, valószínű további küldetéseken is használni fogják.
  • Ha már újrahasznosítás: a NASA szerződésmódosításának köszönhetően a jövőben lehetősége lesz a SpaceX-nek korábban már használt Falcon-9 hordozórakéta és Crew Dragon űrhajó bevetésére az emberes küldetések alkalmával. Ezt csütörtökön jelentették be, és mindenképp pozitív visszajelzésre utal a még véget sem ért Demo-2 küldetést illetően. Ugyanis korábban az űrhivatal előírta, hogy csak vadonatúj rakétát és kapszulát használhat a SpaceX a jövőbeli emberes űrutazásokhoz, azonban úgy tűnik, megfelelően teljesített mindkét technikai főszereplő a szombati indítás és a vasárnapi dokkolás során, így még inkább megbízhat a NASA a magáncég járműveiben.
  • Szerdán sikeresen elindult a Starlink műholdak hetedik működésre szánt csoportja is. Az indításról és a sikeres visszatérésről ebben a cikkben találtok még részleteket és fotókat. A Falcon-9 rakétát ötödik alkalommal használták, és a SpaceX történelmében először sikeresen le is szállt ötödszörre is!
    Azóta annyi frissítést közölhetünk, hogy az áramvonalazó kúpokat nem sikerült elkapniuk a kivezényelt hajóknak, ám mindkét darabot kihalászták a SpaceX emberei. Az egyik fél egész jó állapotban is maradt, és később akár újra felhasználhatják majd.
  • Pénteken került nyilvánosságra a hír, hogy a Northrop Grumman építheti meg a NASA új, Hold körül keringő Gateway nevű űrállomás lakómodulját. A cég 187 millió dollárt kapott erre a célra. Azt viszont csak idén ősszel hirdetik ki, hogy mely cég juttathatja majd el a Holdhoz az új űrállomás első darabjait, melyek közül az egyik ez a lakómodul lesz, összeillesztve az energiaellátásárt és pozícionálásért felelős műszaki modullal. De egyre többen gondolják, hogy a SpaceX lehet a befutó a Falcon Heavy rakétával, amire egy módosított, hosszabb áramvonalazó kúpot szerelnének, így megnövelve a felhasználható rakteret (erről bővebben itt írtunk már korábban).
  • Szintén pénteken jelentettek be újabb útlezárásokat jövő hétre Boca Chicaban, ami a következő Starship prototípus, az SN-5 tesztjeinek megkezdését jelenti. Elődje, az SN-4 alig több, mint egy hete semmisült meg egy robbanás után, melynek okát azóta Elon Musk megerősítette: a Raptor hajtómű pár másodperces begyújtása után túl gyorsan állították át az üzemanyag leengedési rendszert, ezért a sikeres hajtóműteszt után a tankcsövek leváltak az űrhajótestről, aminek következtében a gyúlékony mélyhűtött metán és oxigén a levegővel érintkezve berobbant, súlyosan megrongálva a kiszolgáló berendezéseket és a tesztpadot. Ám a SpaceX munkatársai rendkívül gyorsan rendbe hozták az indítóállást és környékét, eltakarították az SN-4 maradványait, új tesztpadot állítottak az előző helyére, és megkezdték a tankvezetékek javítását is. Jövő héten pedig az SN-5 átszállítása után megkezdődhetnek a nyomástesztek, a statikus hajtóműtesztek, és talán végre irányított formában is láthatjuk repülni a Starship prototípust.
  • Elon Musk egy mai Twitter bejegyzésére adott válaszában megerősítette, hogy hamarosan megkezdődik a Super Heavy összeszereléséhez szükséges új, 81 méter magas függőleges összeszerelő hangár. A texasi síkságon, a semmi közepén alig pár hónap alatt felépített, mára egy kisebb városnyira nőtt Starship gyártókomplexum és indító-tesztállás így újabb és még látványosabb épülettel fog gazdagodni.
Dark mode powered by Night Eye