Űrhírek – 2020. november 1.

Kapcsolódó

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...
  • Múlt vasárnap este sikeresen elindult a GLONASSZ-K1 küldetés. A Roszkozmosz az Orosz Űrhaderővel közösen a Pleszecki Űrközpontból indított egy Szojuz 2.1b rakétát egy Fregatt felső fokozattal, mely problémamentesen a tervezett orbitális pályára állította a műholdat.
  • Hétfőn jelentette be a NASA, hogy először találtak a Hold felénk néző oldalán vízmolekulákat. Az óriási jelentőséggel bíró felfedezés később nagy segítségére lehet az Artemis-programnak is.
  • Úgy tűnik, végre sikerült a Blue Originnek megoldani az új fejlesztésű BE-4 hajtómű szivattyú-problémáját. A jó hírt Tory Bruno, a ULA vezetője hozta nyilvánosságra, hiszen ők is nagyban érintettek a történetben a Vulcan rakéta miatt, mely szintén BE-4 hajtóművet fog használni.
  • A Rocket Lab is újabb sikeres indítást könyvelhetett el szerdán. Az In Focus névre keresztelt 15. Electron rakétaindítás keretében a júliusi kudarcban megsemmisült műholdak feljuttatását pótolták.
  • Szerda este újabb közös sajtótájékoztatót tartott a NASA és a SpaceX, ahol egyrészt a nemrégiben felmerült Merlin-1D hajtóművek vizsgálati eredményéről számoltak be, másrészt újabb információkkal szolgáltak a Crew-1, azaz az első kereskedelmi operatív emberes küldetésről, ami a jelenlegi tervek szerint november 14-én este (magyar idő szerint már 15-én éjjel) indulhat.
  • Újabb egy éves csúszást jelentett be csütörtökön az ESA (Európai Űrügynökség) az Ariane-6 rakéta bemutatásával kapcsolatban. Jelenleg úgy tűnik, hogy csak 2022 második negyedévében kerülhet sor az új rakéta debütálására.
  • Ma este folytatódik a Starship SN8 tesztsorozata. A prototípusban korábban kicserélték az egyik Raptor hajtóművet, miután valószínűleg az SN39 sorozatszámú motorban hibát fedeztek fel. Helyét a Raptor SN36 vette át, mellyel újabb statikus hajtóműtesztet hajthatnak végre a tervek szerint, mielőtt az orrkúpban található oxigéntartályt kezdenék tesztelni.
Az Electron rakéta indítása október 28-án
Fotó: Rocket Lab
Dark mode powered by Night Eye