Űrhírek – 2020. november 1.

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...
  • Múlt vasárnap este sikeresen elindult a GLONASSZ-K1 küldetés. A Roszkozmosz az Orosz Űrhaderővel közösen a Pleszecki Űrközpontból indított egy Szojuz 2.1b rakétát egy Fregatt felső fokozattal, mely problémamentesen a tervezett orbitális pályára állította a műholdat.
  • Hétfőn jelentette be a NASA, hogy először találtak a Hold felénk néző oldalán vízmolekulákat. Az óriási jelentőséggel bíró felfedezés később nagy segítségére lehet az Artemis-programnak is.
  • Úgy tűnik, végre sikerült a Blue Originnek megoldani az új fejlesztésű BE-4 hajtómű szivattyú-problémáját. A jó hírt Tory Bruno, a ULA vezetője hozta nyilvánosságra, hiszen ők is nagyban érintettek a történetben a Vulcan rakéta miatt, mely szintén BE-4 hajtóművet fog használni.
  • A Rocket Lab is újabb sikeres indítást könyvelhetett el szerdán. Az In Focus névre keresztelt 15. Electron rakétaindítás keretében a júliusi kudarcban megsemmisült műholdak feljuttatását pótolták.
  • Szerda este újabb közös sajtótájékoztatót tartott a NASA és a SpaceX, ahol egyrészt a nemrégiben felmerült Merlin-1D hajtóművek vizsgálati eredményéről számoltak be, másrészt újabb információkkal szolgáltak a Crew-1, azaz az első kereskedelmi operatív emberes küldetésről, ami a jelenlegi tervek szerint november 14-én este (magyar idő szerint már 15-én éjjel) indulhat.
  • Újabb egy éves csúszást jelentett be csütörtökön az ESA (Európai Űrügynökség) az Ariane-6 rakéta bemutatásával kapcsolatban. Jelenleg úgy tűnik, hogy csak 2022 második negyedévében kerülhet sor az új rakéta debütálására.
  • Ma este folytatódik a Starship SN8 tesztsorozata. A prototípusban korábban kicserélték az egyik Raptor hajtóművet, miután valószínűleg az SN39 sorozatszámú motorban hibát fedeztek fel. Helyét a Raptor SN36 vette át, mellyel újabb statikus hajtóműtesztet hajthatnak végre a tervek szerint, mielőtt az orrkúpban található oxigéntartályt kezdenék tesztelni.
Az Electron rakéta indítása október 28-án
Fotó: Rocket Lab
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye