Űrhírek – 2020. november 1.

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...
  • Múlt vasárnap este sikeresen elindult a GLONASSZ-K1 küldetés. A Roszkozmosz az Orosz Űrhaderővel közösen a Pleszecki Űrközpontból indított egy Szojuz 2.1b rakétát egy Fregatt felső fokozattal, mely problémamentesen a tervezett orbitális pályára állította a műholdat.
  • Hétfőn jelentette be a NASA, hogy először találtak a Hold felénk néző oldalán vízmolekulákat. Az óriási jelentőséggel bíró felfedezés később nagy segítségére lehet az Artemis-programnak is.
  • Úgy tűnik, végre sikerült a Blue Originnek megoldani az új fejlesztésű BE-4 hajtómű szivattyú-problémáját. A jó hírt Tory Bruno, a ULA vezetője hozta nyilvánosságra, hiszen ők is nagyban érintettek a történetben a Vulcan rakéta miatt, mely szintén BE-4 hajtóművet fog használni.
  • A Rocket Lab is újabb sikeres indítást könyvelhetett el szerdán. Az In Focus névre keresztelt 15. Electron rakétaindítás keretében a júliusi kudarcban megsemmisült műholdak feljuttatását pótolták.
  • Szerda este újabb közös sajtótájékoztatót tartott a NASA és a SpaceX, ahol egyrészt a nemrégiben felmerült Merlin-1D hajtóművek vizsgálati eredményéről számoltak be, másrészt újabb információkkal szolgáltak a Crew-1, azaz az első kereskedelmi operatív emberes küldetésről, ami a jelenlegi tervek szerint november 14-én este (magyar idő szerint már 15-én éjjel) indulhat.
  • Újabb egy éves csúszást jelentett be csütörtökön az ESA (Európai Űrügynökség) az Ariane-6 rakéta bemutatásával kapcsolatban. Jelenleg úgy tűnik, hogy csak 2022 második negyedévében kerülhet sor az új rakéta debütálására.
  • Ma este folytatódik a Starship SN8 tesztsorozata. A prototípusban korábban kicserélték az egyik Raptor hajtóművet, miután valószínűleg az SN39 sorozatszámú motorban hibát fedeztek fel. Helyét a Raptor SN36 vette át, mellyel újabb statikus hajtóműtesztet hajthatnak végre a tervek szerint, mielőtt az orrkúpban található oxigéntartályt kezdenék tesztelni.
Az Electron rakéta indítása október 28-án
Fotó: Rocket Lab
Dark mode powered by Night Eye