Űrhírek – 2020. november 22.

Kapcsolódó

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

A nap képe #1308 – Hayley Arceneaux és a Föld

Hayley Arceneaux, az Inspiration4 küldetés orvosi tisztje, amint bolygónkat...
  • Vasárnapról hétfőre virradó éjjel 1:37-kor elstartolt a Crew Dragon Resilience a floridai Cape Canaveralból, mely a Crew-1, azaz a SpaceX első kereskedelmi operatív emberes küldetésének keretében valósult meg. Az indítás, majd 27,5 órával később a dokkolás is minden gond nélkül lezajlott, és így immár hétfős személyzet tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson. Rengeteg információt gyűjtöttünk össze az egész küldetéssel kapcsolatban, a küldetésprofilt itt, az indításról készült liveblogot itt, a dokkolásról írt beszámolót pedig itt találjátok. Természetesen mi is élőben közvetítettünk mindent az Űrutazás-Űrhajók Youtube-csatornánkon (indítás és dokkolás).
  • A Crew Dragon sikere mellett azonban kedden sajnos egy újabb kudarc is érte az Arianespace Vega rakétáját: a negyedik fokozat hajtóművének hibájából a rakéta nem tudta a hasznos terhet megfelelő orbitális pályára állítani, és így mind a fokozat, mind a rakomány visszazuhant a Föld légkörébe. Az Arianespace még aznap délután hivatalos közleményben számolt be a hiba okáról, melyről mi is írtunk ebben a cikkben.
  • Alig, hogy megérkezett a Crew-1 személyzete az ISS-re, a legénység két orosz kozmonautája, Szergej Kugy-Szvercskov és Szergej Rizsikov másnap, szerdán már űrsétát is tettek. Feladatuk a terv szerint jövőre érkező Nauka modul érkezésének előkészítése volt, melyet egy 5,5 órásra tervezett EVA (Extravehicular Activity=járművön kívüli tevékenység) kellett végrehajtaniuk. Bővebben itt írtunk az eseményről.
  • Kilencedik országként Ukrajna is csatlakozott az Artemis-egyezményhez, melyet Jim Bridenstine NASA igazgató jelentett be.
  • A Rocket Lab számára is történelminek számít ez a hét, hiszen óriási lépést tettek Electron rakétájuk első fokozatának újrahasznosítása felé, mely köztudottan a cég egyik fő célja a közeljövőben. A Return to Sender névre keresztelt küldetés keretén belül péntek éjjel 29 kisebb műholdat juttatott az Electron sikeresen Föld körüli pályára, ám ami még fontosabb, hogy már ezen a 16. küldetésen megkísérelték a hordozórakéta visszajuttatását a Földre. Ez szerencsére sikerült is a cégnek, ezúttal a rakéta még az óceánra hajtott végre vízreszállást, azonban a jövőben helikopterrel tervezik elkapni a fokozatot még a levegőben.
  • A SpaceX a hét eleji sikeres Crew-1 küldetés után újabb fontos NASA-küldetést hajtott végre szombaton. A Sentinel-6A küldetés keretében felbocsátott, Michael Freilichről elnevezett tengerszint-megfigyelő műhold magyar idő szerint szombat este 18:17-kor indult el egy vadonatúj Falcon-9 rakéta rakterében. A B1063 jelű rakéta minden probléma nélkül startolt el, ezután az első fokozat tökéletes szárazföldi landolást hajtott végre a Vandenberg Légitámaszponton, a második fokozat pedig az előírt páláyra állította a műholdat. Ez volt a Falcon-9 rakéta 100. küldetése, és 99. indítása. Az eseményt mi is élőben közvetítettük, melyet itt tudtok visszanézni.
A Sentinel-6A küldetés startja
Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye