Űrhírek – 2020. november 29.

Kapcsolódó

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...
 • November 24-én sikeresen elindult Kína új Holdmissziója, a Csang’e-5 küldetés. Az űreszköz 4,5 napos utazás után pénteken ért a Holdhoz, és tegnap sikeresen Hold körüli pályára állt, majd várhatóan ma este fog sor kerülni a leszállásra.
 • A SpaceX ismét nem elhanyagolható héten van túl. Több fontos esemény is történt a különböző projektek kapcsán:
  – első alkalommal használtak hetedjére is egy Falcon-9 rakétát. A B-1049 sorozatszámú hordozórakéta a Starlink-15 küldetés keretében újabb 60 db műholdat juttatott Föld körüli pályára, majd tért vissza minden probléma nélkül az Of Course I still Love You drónhajóra
  – Végrehajtották az utolsó, negyed statikus hajtóműtesztet is a Starship SN8 prototípussal, melyet az újabb mérföldkövet jelentő 15 km-es tesztrepülésre készítenek fel Boca Chicaban. A történelmi repülésre jövő héten kerülhet sor, egyelőre november 30. és december 2. áll rendelkezésre útlezárási lehetőség, azonban a légtérzárra még nem érkezett meg az engedély.
  – Eközben a következő prototípus, az SN9 is elkészült! Az orrkúpot a hét közepén szerelték fel az alsó törzs részre, így ha esetleg az SN8-at elveszíti a SpaceX a teszt közben, már a következő tesztalany is rendelkezésre állhat szinte napokon belül.
 • November 25-én hajtott végre sikeres statikus hajtóműtesztet az Astra Space a Rocket 3.2 nevű rakétájukkal. A cég arról is beszámolt, hogy december 7-én próbáljkoznak meg újra indítással a szeptemberi sikertelen indítás után.
 • Sajnos problémákról is kaptunk hírt a héten: úgy tűnik, hogy nem a tervek szerint halad Japán új rakétájának, a H-III-nak az építése. Bővebben ebben a cikkben tudtok erről olvasni.
 • A rossz hírt azonban a JAXA egy sikeres indítással igyekezett kompenzálni. Ma reggel ugyanis elindult egy H-2A rakéta a JDRS-1 küldetés keretében, mely egy titkos katonai műholdat állított sikeresen pályára.
Kép
A Starlink-15 indítása
Dark mode powered by Night Eye