Űrhírek – 2020. november 8.

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...
  • Hétfőn volt a 20 éves évfordulója annak, hogy folyamatosan űrhajósok által lakott a Nemzetközi Űrállomás. Főleg a NASA, de a partnerországok is megemlékeztek a jeles évfordulóról és többek között az Expedíció-1 három tagjával is készítettek egy videóinterjút, akik 2000. november 2-án kezdték meg az első hosszútávú küldetést az ISS fedélzetén.
  • November 4-én indult volna a ULA NROL-101 küldetése, ám ezúttal az Atlas V földi kiszolgáló berendezésében találtak hibát a mérnökök, így az indítást el kellett halasztani. Újabb indítási dátumként a ma estét jelölték ki, ám ezt a tervet is módosítani kellett a Cape Canaveralban tapasztalható rossz időjárási viszonyok miatt. A ULA következő lehetősége a startra november 11-én lesz, magyar idő szerint 23:22-kor.
  • Szerdán sikeres kriogenikus nyomástesztet hajtott végre a SpaceX a Starship SN8 orrkúpjában található oxigéntartállyal. Erre a tankra akkor lesz szükség, amikor az SN8 a 15 km-es emelkedés után a visszatéréskor ismét begyújtja három Raptor hajtóművét. A SpaceX szakemberei az utolsó szerelési munkálatokat végzik a prototípuson, hogy felkészítsék az újabb mérföldkövet jelentő 15 km-es tesztrepülésre. Előtte azonban valószínű két statikus hajtóműtesztet is el kell végezniük, ezekre a tesztekre és a repülésre a jövő héten hétfőtől péntekig útlezárásokat jelöltek ki.
  • Kb. 1 hónapos csúszást követően november 6-án magyar idő szerint 00:24-kor sikeresen elstartolt a SpaceX GPS III SV04 küldetés. Korábban a vadonatúj Falcon-9 B1062 hordozórakéta Merlin hajtóműveiben tapasztalt hibák miatt hiúsult meg az indítás, T-2 másodperccel a hajtóművek begyújtása előtt. A SpaceX és a NASA ezért közös vizsgálatot indított, és két hajtóművet is kicseréltek a rakétán. A péntek éjjeli start hiba nélkül lezajlott, és a második fokozat pedig a kijelölt közepes magasságú Föld körüli pályára állítótta a Space Force harmadik generációs GPS műholdjának negyedik darabját.
  • Tegnap két sikeres indítás is történt a világban: a Galactic Energy nevű kínai vállalat Ceres-1 nevű rakétája startolt el egy kisméretű műholddal magyar idő szerint 8:12-kor a Csiücsuan Űrközpontból.
    A másik indítást pedig közel egy éves kihagyás után az ISRO (Indiai Űrkutatási Szervezet) hajtotta végre egy PSLV-DL rakétával a RISAT-2BR2 (EOS1)küldetés keretében, mely összesen 10 különböző műholdat jutattot orbitális pályára. A startot mi is közvetítettük, az adást itt tudjátok visszanézni.
  • A Rocket Lab váratlanul bejelentette a héten, hogy a korábbi terveikkel ellentétben már a következő, 16. Electron indítás alkalmával megkísérlik az első fokozat visszajuttatását a földre. Eredetileg a 17. küldetésre tűzték ki a cég történetében újabb mérföldkövet jelentő eseményt, de Peter Beck megerősítette, hogy már a “Return to sender” küldetésen végrehajtják a visszatérési kísérletet. Ha sikerrel járnak, második cégként érik el a SpaceX után az űripar történelmében, hogy egy hordozórakétát épségben visszahoznak egy indítás után.
A Falcon-9 B1062 indítása november 6-án a GPS III SV04 küldetésen
Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye