Űrhírek – 2021. április 1.

Kapcsolódó

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Összegyűlt pár érdekes hír az elmúlt napokban, ezért összefoglaltuk Nektek a legfontosabbakat.

Több éves tervezés és fejlesztés után vasárnap hajnalban elindult az Arca Space első, vízmeghajtásű rakétája. Az indításra a kiváló űripari infrastruktúrával rendelkező Grönlandról került sor. Az EcoRocket-nek nevezett rakéta egy 200 m magas dombról startolt, így csökkentve az indítás költségét és lerövidítve a világűrig való távolságot. Sajnos élő közvetítést nem volt az eseményről, ugyanis a cég képviselői elfelejtettek megfelelő mennyiségű zöld hátteret vásárolni. A rakéta hasznos terheként a cég Patreon támogatói által felajánlott kártérítési kérelmeket vitte magával.

Új, teheneknek szánt űrruhát fejlesztett ki a NASA. Bill Nelson, az űrhivatal új vezetője azt mondta: „A friss tej és hús elengedhetetlen egy hosszú küldetés alatt.” Arról nincsenek hírek, hogy mikor indul az első boci a világűrbe, de állítólag nehezen halad a kiképzésük űrséták elvégzésére.

Magyarországra hozza a Csillaghajó fejlesztését a SpaceX. Elon Musk szerint erre azért van szükség, hogy a Spacejunkie Youtube csatorna végre normális minőségben tudja közvetÍteni a teszteket, amiket majd a Hortobágyon hajtanak végre. A hír hallatára LabPadre és Everday Astronaut is hazánkba tervezett költözni és földeket vásárolni a kameráik számára, azonban az újonnan kinevezett helyi sheriff, Nagy Szabolcs gyorsan megakadályozta őket.

Beismerő vallomást tett Chris Bergin, a NASA egyik tudósa, miszerint évek óta gáncsolják a Boeing erőfeszítéseit a Starliner (Csillaghosszúmenetelés) űrhajó befejezésére. Bergin elmondta, elég volt csak az űrhajó fedélzeti számítógépére feltelepíteni a Windows 10-et, a mérnökök azóta sem tudnak a problémával megbírkózni.

Egy új tanulmány szerint bebizonyosodott, hogy a Föld körül keringő Starlink műholdakkal irányítják a koronavírus elleni „oltásokba” elhelyezett mikrochipeket. A SpaceX megerősítette az értesüléseket, sőt azt is bevalották, hogy az egész Jeff Bezos ötlete volt. Korábbi részletes cikkünket a témáról itt olvashatjátok.

Ha már Jeff Bezos: a hírek szerint sokkolta a hír a milliárdost, amikor egy pár héttel ezelőtti gyárlátogatáson a Blue Originnél üres üzemcsarnokokat és egy New Glenn rakétának álcázott felfújható légvárat talált. Mint kiderült, a cég évek óta hatalmas bulikat szervez Bezos pénzéből, és semmilyen tényleges fejlesztés nem történt. Bezos állítólag gyorsan túltette magát a szörnyű beismerésen, és vad partit tartottak utána a gyártelepen. A bulinak a rendőrség vetett véget, miután a szomszédok panaszkodtak, hogy túl hangosan nézik a résztvevők a SpaceX egyik rakétaindítását.

Laposföld hívőknek szervez konferenciát a NASA a Nemzetközi Űrállomásra. A részvevőket SLS rakétával és Orion űrhajóval szállítják majd az ISS-re, így várhatóan az utazás költsége alacsonyabb lesz a SpaceX-féle Crew Dragon utaknál. Az utasok a Zvezda modulban lesznek elszállásolva, ahol az egyik feladatuk a szivárgás helyének megtalálása lesz, ehhez az orosz űrhivatal ad majd eszközöket: egy üveg vodkát és pár fakanalat.

Elég most már az ökörködésből, természetesen a fenti „hírek” április 1-jének köszönhetőek, azért reméljük sikerült egy kis mosolyt csalni az arcotokra. A tavaly április 1-jei agymenésünket itt olvashatjátok. Ne feledjétek, este élő műsorral is készülünk Nektek, ahol kötetlenül beszélgetünk majd mindenféle érdekes témáról és várjuk a kérdéseiteket is. Gyertek mindenképpen, jó buli lesz!

Dark mode powered by Night Eye