Űrhírek – 2021. február 14.

Kapcsolódó

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Megnövekedett a Zvezda modul légszivárgása

A modulból már korábban is szökött a levegő, azonban...

Újabb izgalmas héten vagyunk túl, lássuk, mi minden történt az elmúlt napokban!

  • Február 8-án hajtotta végre a SpaceX a Starship SN10 prototípussal a szokásos első komolyabb kriogenikus nyomástesztet, ami valószínűleg probléma nélkül és sikeresen lezajlott. A hét többi napján azonban rendkívül rossz időjárási körülmények uralkodtak Boca Chicaban, ezért az összes lezárást törölték, és valószínű a jövő hét elején folytatódhat a tesztsorozat.
  • Február 9-én történelmi sikert ért el az Egyesült Arab Emirátusok azzal, hogy sikeresen Mars körüli pályára állt a Hope (Remény) nevű űrszonda. A 2021-es „Mars-flotta” első tagjaként közelítette meg a bolygót, és mintegy 27 perces lassító manőver után állt a tervezett pályára.
  • Ugyanezen a napon csatlakozott le a Nemzetközi Űrállomásról a Progressz MSz-15, nem sokkal később pedig elégett a Föld légkörébe visszatérve. Ezzel jelenleg „csak” három űrhajó tartózkodik az ISS-nél, a Progressz 75, a Szojuz MSz-17, illetve a Crew Dragon Resilience.
  • Szintén február 9-én kedden jelentette be a NASA, hogy ahogy egyre inkább sejteni lehetett, egy Falcon Heavy rakétával indul a Lunar Gateway űrállomás első két modulja. A tervek szerint 2024 májusi indítás után 10 hónap alatt érik el a modulok a kijelölt Hold körüli pályát.
  • Egy másik NASA-bejelentés is jutott erre a napra: az űrhivatal megerősítette, hogy egy helyet szeretne bérelni egy asztronautájának az április 10-én induló Szojuz MSz-18 űrhajón. A döntés mögött mindössze annyi áll, hogy biztosítani szeretnék, hogy legalább egy amerikai űrhajós mindenképp legyen az ISS fedélzetén, ha a Crew-2 esetleg később indulna, miközben a Crew-1 már visszatér a Földre.
  • Február 10-én szerdán a Tienven-1 kínai szondatrió is sikeresen Mars körüli pályára állt, a tavaly nyáron a bolygóhoz indított három űrszonda második érkezőjeként. A jármű negyed órás lassító manővert követően érte el a tervezett elliptikus pályát, és folyamatos pályacsökkentő manőverekkel fogja elérni azt a keringési pályát, ahol majd a leszálló egység leválhat róla, a tervek szerint májusban.
  • Február 12-én többévnyi huzavona után végre biztossá vált, hogy egy kereskedelmi rakéta fogja indítani az SLS helyett az Europa Clipper űrszondát. A startra a tervek szerint 2024 októberében kerülhet sor valószínűleg egy Falcon Heavy-vel.
  • Már a SpaceX Crew-4 küldetésének első két űrhajósára is fény derült a napokban! Bár az ISS-re történő küldetés csak jövőre indul, a NASA már most megnevezett két asztronautát, akik részt vesznek a misszión: Kjell Lindgren parancsnok és Bob Hines pilóta a legénység tagjai között lesz biztosan.
  • Szombat este kötött ki Port Canaveralben a ULA RocketShip nevű bárkája, ami a cég fő rakétagyártó központjából, Decaturból szállította át az első ún. útkereső Vulcan fokozatot, mellyel a későbbiekben több tesztet is végre fognak hajtani. Bár ez a fokozat nem alkalmas repülésre, mindenképp hasznos és fontos adatokkal szolgálhat majd a ULA-nek és Blue Originnek, mely a két BE-4 hajtóművet biztosítja a rakétához.

Az ISS-től távolodó Progressz MSz-15 űrhajó a Crew Dragon Resilience ablakából fotózva

Fotó: NASA

Dark mode powered by Night Eye