Űrhírek – 2021. február 21.

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

A nap képe #1445 – Csodálatos Föld

Michael López-Alegria szavaival élve: "Semmilyen szintű oktatás vagy felkészülés...

A héten egyértelműen a Perseverance marsjáró sikeres landolása vitte a prímet, de azért más érdekes dolog is történt az elmúlt hét napban.

  • Február 15-én hétfőn indult a Progressz MSz-16 teherűrhajó, ami már a 77. utánpótlás szállító küldetése volt a Roszkoszmosznak a Nemzetközi Űrállomásra. A Progressz ezúttal két napos úton érte el az ISS-t, és szerdán dokkolt végül manuális segítséggel sikeresen.
  • Február 16-án kedden került sor a többször halasztott Starlink-19 küldetés indítására. A SpaceX az SLC-40 startállásról indította útnak az újabb 60 db Starlink műholdat a B1059 hordozórakéta rakterében, melynek ez volt a hatodik missziója. Bár a műholdak megfelelően pályára álltak, és így az elsődleges célt sikeresen teljesítette a SpaceX, az első fokozat eddig nem ismert műszaki gondok miatt nem tudott visszatérni az Of Course I Still Love You drónhajóra, és valószínűleg az Atlanti-óceánba csapódott.
  • Szerdán jelentette be a NASA, hogy február 25-én hajtják végre az Artemis-I küldetés SLS rakétájának második statikus hajtóműtesztjét. Az első sikertelen január 16-i tesztet kielemezve arra jutottak a mérnökök, hogy újra megkísérlik a teljes tankolási folyamat végrehajtását, és ezúttal négy perces teszt keretében vizsgálják a négy darab RS-25 hajtóművet, és a teljes meghajtási rendszert.
  • Csütörtökön érkezett a hír, hogy a Boeing és a NASA együttes döntése alapján újabb 8 nappal csúszik a Starliner második tesztútja, és március 25-e helyett április 2-án repülhet a szoftveres javítások után a Boeing új emberes űrhajója.
  • A hét mindenképp legfontosabb és legjobb híre, hogy sikeres leszállást hajtott végre a NASA legújabb marsjárója, a Perseverance, az Ingenuity nevet viselő drónhelikopter társaságában. Több cikket is írtunk az új roverről, hogy minden hasznos információt megtudhassatok róla: videók az építésről és tesztelésről, tudnivalók a leszállásról és magáról „Percy-ről”, illetve az azóta már szintén jeleket küldő Ingenuity helikopterről. A landolást mi is élőben közvetítettük az Űrutazás-Űrhajók Youtube-csatornán.
  • Szombaton sikeresen elindult a Northrop Grumman Cygnus NG-15 küldetése, melynek keretében mintegy 3,5 tonna utánpótlást és kísérleti eszközöket szállítanak az ISS-re. Az „S.S. Katherine Johnson” nevű teherűrhajó hétfő délelőtt ér az Űrállomáshoz, ahol Mike Hopkins és Szóicsi Nogucsi manuálisan dokkolást hajtanak végre majd a Canadarm-2 robotkar segítségével.

A SkyCrane által készített fotó a Perseverance-ről az ereszkedés végső fázisban

Fotó: NASA

Dark mode powered by Night Eye