Űrhírek – 2021. január 17.

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

Hírösszeglaló az elmúlt hét eseményeiről:

  • Kedden lecsatlakozott a CRS-21 Cargo Dragon teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomásról. Eredetileg hétfőn tervezték a visszatérés megkezdését, ám a SpaceX és a NASA szakemberei nem ítélték megfelelőnek a floridai időjárást a leszállás idején. Ezért egy nappal később történt az indulás, és magyar idő szerint szerda éjjel 2:26-kor sikeresen vízre szállt a Dragon 2.0 űrhajó, ami az első teljesen automatikus dokkolást és leválást hajtotta végre.
  • Új magyar műhold indulhat márciusban a világűrbe, a SMOG-1 zsebműhold egy Szojuz/Fregat rakétán startolhat majd Bajkonurból, és fő feladata a Föld körül az elektromágneses szenyezettség vizsgálata lesz.
  • Hat új napelemtáblát kap az ISS, amiknek köszönhetően 20-30%-kal több energiát lesz képes előállítani az Űrállomás.
  • Három statikus hajtóműtesztet hajtott végre alig négy óra alatt a SpaceX szerdán a Starship SN9-cel. Ilyenre korábban nem volt példa, és a prototípus sikerrel is teljesítette mindhárom próbaindítást. De később Elon megerősítette, hogy két hajtóművet cserélni kell, mert „kisebb sérüléseket” szenvedtek.
  • A szerdai nap igazán sikeres volt a SpaceX-nek: az SN9 tripla hajtóműtesztjén kívül ugyanezen a napon derült ki, hogy két megbízást is elnyertek.
  • Újabb sikeres tesztrepülést hajtott végre a Blue Origin New Shepard rakétája. Az NS-14 küldetést a vadonatúj NS-4 rakéta a szintén új Capsule M8 űrkabinnal hajtotta végre, melyekben különböző újításokat eszközölt a cég. Mind a rakéta, mind a kapszula sikeresen visszatért és leszállt.
  • Szombaton indult volna a Rocket Lab idei első küldetése, mely az „Another One Leaves The Crust” (magyarul „Egy következő hagyja el a kérget”) nevet kapta. Az indítást azonban egy szenzorhiba miatt halasztani kellett és azóta nem tett közzé a cég újabb időpontot.
  • Tegnapra tűzte ki a NASA az Artemis I küldetés SLS rakétájának első és tervek szerint egyetlen statikus hajtóműtesztjét, melynek során több mint 8 percig folyamatosan működtetik a négy darab RS-25 hajtóművet, ezzel szimulálva egy teljes indítási procedúrát. A teszt azonban nem sikerült, jóval a tervezett időtartam előtt ért véget: mindössze 67 másodpercig tartott a 485 másodperc helyett, ezzel újabb csapás érte a NASA-t az amúgy is rengeteg nehézséggel és késlekedéssel küszködő programban.
  • Ma este újabb tesztrepülést tervez végrehajtani a Virgin Orbit. Az első sikertelen start után újra megkísérlik a LauncherOne indítását a Launch Demo 2 keretében, a teszt kezdetét magyar idő szerint este 7 órára tűzték ki.

A CRS-21 Cargo Dragon elhagyja az ISS-t

Fotó: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye