Űrhírek – 2021. január 17.

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Hírösszeglaló az elmúlt hét eseményeiről:

  • Kedden lecsatlakozott a CRS-21 Cargo Dragon teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomásról. Eredetileg hétfőn tervezték a visszatérés megkezdését, ám a SpaceX és a NASA szakemberei nem ítélték megfelelőnek a floridai időjárást a leszállás idején. Ezért egy nappal később történt az indulás, és magyar idő szerint szerda éjjel 2:26-kor sikeresen vízre szállt a Dragon 2.0 űrhajó, ami az első teljesen automatikus dokkolást és leválást hajtotta végre.
  • Új magyar műhold indulhat márciusban a világűrbe, a SMOG-1 zsebműhold egy Szojuz/Fregat rakétán startolhat majd Bajkonurból, és fő feladata a Föld körül az elektromágneses szenyezettség vizsgálata lesz.
  • Hat új napelemtáblát kap az ISS, amiknek köszönhetően 20-30%-kal több energiát lesz képes előállítani az Űrállomás.
  • Három statikus hajtóműtesztet hajtott végre alig négy óra alatt a SpaceX szerdán a Starship SN9-cel. Ilyenre korábban nem volt példa, és a prototípus sikerrel is teljesítette mindhárom próbaindítást. De később Elon megerősítette, hogy két hajtóművet cserélni kell, mert „kisebb sérüléseket” szenvedtek.
  • A szerdai nap igazán sikeres volt a SpaceX-nek: az SN9 tripla hajtóműtesztjén kívül ugyanezen a napon derült ki, hogy két megbízást is elnyertek.
  • Újabb sikeres tesztrepülést hajtott végre a Blue Origin New Shepard rakétája. Az NS-14 küldetést a vadonatúj NS-4 rakéta a szintén új Capsule M8 űrkabinnal hajtotta végre, melyekben különböző újításokat eszközölt a cég. Mind a rakéta, mind a kapszula sikeresen visszatért és leszállt.
  • Szombaton indult volna a Rocket Lab idei első küldetése, mely az „Another One Leaves The Crust” (magyarul „Egy következő hagyja el a kérget”) nevet kapta. Az indítást azonban egy szenzorhiba miatt halasztani kellett és azóta nem tett közzé a cég újabb időpontot.
  • Tegnapra tűzte ki a NASA az Artemis I küldetés SLS rakétájának első és tervek szerint egyetlen statikus hajtóműtesztjét, melynek során több mint 8 percig folyamatosan működtetik a négy darab RS-25 hajtóművet, ezzel szimulálva egy teljes indítási procedúrát. A teszt azonban nem sikerült, jóval a tervezett időtartam előtt ért véget: mindössze 67 másodpercig tartott a 485 másodperc helyett, ezzel újabb csapás érte a NASA-t az amúgy is rengeteg nehézséggel és késlekedéssel küszködő programban.
  • Ma este újabb tesztrepülést tervez végrehajtani a Virgin Orbit. Az első sikertelen start után újra megkísérlik a LauncherOne indítását a Launch Demo 2 keretében, a teszt kezdetét magyar idő szerint este 7 órára tűzték ki.

A CRS-21 Cargo Dragon elhagyja az ISS-t

Fotó: NASA

Dark mode powered by Night Eye