Űrhírek – 2021. január 24.

Kapcsolódó

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

Sok érdekességről számolhatunk be az elmúlt napokból, lássuk is a részleteket!

  • Még a múlt vasárnapi összefoglalóban számoltunk be a Virgin Orbit újabb tesztrepülési kísérletéről. Még aznap este sor került a LauncherOne tesztjére, mely sikerrel zárult, a rakéta rendben Föld körüli pályára állt, és rakományát is megfelelő magasságban bocsátotta ki.
  • Január 19-én kedden végre ismét jó híreket kaphattunk a Boeing Starliner űrhajójáról, mely a SpaceX Crew Dragon mellett juttattna a NASA-val köttetett kereskedelmi szerződés alapján űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra: az űrhajó szoftveres és irányítási rendszerét késznek nyilvánították egy újabb tesztküldetés végrehajtására. Az OFT-2 misszióra márciusban kerülhet sor.
  • Kína is újabb rakétaindítást hajtott végre szintén kedden. Ezúttal egy Long March-3B rakéta startolt el a Hszicsang Űrközpont LC-2 indítóállásáról, melynek rakterében a Tientung-1 műholdszéria harmadik darabja indult útnak.
  • A múlt szombati halasztás után szerdán a Rocket Lab 18. Electron rakétája is sikeres küldetés hajtott végre. Az „Another One Leaves The Crust” küldetés keretén belül az OHB Group kb. 200 kg-os telekommunikációs műholdját juttatták orbitális pályára.
  • Ugyancsak szerdán került sor a SpaceX Starlink-16 küldetés indítására. A misszió érdekessége, hogy először indult nyolcadik alkalommal útnak ugyanaz a Falcon-9. A B1051.8 rakéta pedig a sikeres indulás után tökéletes leszállást is hajtott végre a rá várakozó Just Read The Instructions drónhajóra az Atlanti-óceánon.
  • Kissé szomorkás hír is jutott még szerdára: ezen a napon fejezte be Jim Bridenstine hivatalosan is a NASA igazgatói feladatait. A politikusból lett adminisztrátornak rengeteget köszönhet az űrhivatal és a világ is, hiszen korábban nem bevett szokásokat, megoldásokat sikerült bevezetnie a különböző megújult folyamatoknak és szerződéseknek köszönhetően.
  • A héten a SpaceX egyik újabb érdekes „fejlesztésére” derült fény, mely egy újabb lépés a jövőbeli tengerről történő Starship-indítások irányába. Mint kiderült, két darab, már használaton kívüli olajfúró platformot vásároltak meg. A monstrumok a Phobos és a Deimos nevet kapták, melyek a Mars két holdjának nevei is.
  • Pénteken újabb statikus hajtóműtesztet hajtott végre a SpaceX a Starship SN9-cel. A prototípusnak immáron a hatodik alkalommal indították be mindhárom Raptor hajtóművét, és ezúttal egy teljes időtartamú, mintegy 5-6 mp-es tesztnek lehettünk szem-és fültanúi. Minden simának tűnt a tankolás és a hajtóművek működtetése közben is, így remélhetőleg a jövő hét folyamán végre sor kerülhet az SN9 10 km-es tesztrepülésére.
  • Tegnap indult volna a SpaceX első dedikált rideshare-missziója, a Transporter-1, azonban a Floridaban uralkodó kedvezőtlen időjárás miatt mára halasztották a startot. A mai újabb kísérletet is élőben közvetítjük az Űrutazás-Űrhajók Youtube-csatornánkon.

  • Ettől a héttől kezdve külön hírösszefoglalót indítunk a kínai és az orosz eseményekkel kapcsolatban, mert szerencsére ezekben az országokban is egyre több érdekes dolog történik.

Kép

Az Electron rakéta startja január 20-án

Forrás: Rocket Lab

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye