Űrhírek – 2021. március 7.

Kapcsolódó

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

Izgalmas hírekről és eseményekről számolhatunk be erről a hétről is, lássuk a részleteket!

  • Magyar idő szerint hétfő éjjel kísérelte meg újra a Starlink-17 jelű küldetés indítását a SpaceX, azonban T-1:24-nél leállt a visszaszámlálás, mert működésbe lépett az automatikus megszakító rendszer. Az okot végül nem közölte a cég, de túl nagy gond nem volt valószínűleg, mivel három nappal később, csütörtök éjjel végül sikeres indítást hajtottak végre az LC-39A indítóállásról. A Falcon-9 B1059 a második olyan hordozórakétává vált, mellyel nyolc startot és visszatérést sikerült végrehajtania a SpaceX-nek.
  • Rendkívüli híreket jelentett be a Rocket Lab hétfőn: Neutron néven egy közepes méretű és teherbírású rakétát terveznek, mely 2024-ben áll szolgálatba a tervek szerint. Ezen kívül a cég immár a NASDAQ tőzsdére is felkerül, ami további megfelelő hátteret biztosíthat a középtávú komolyabb küldetések finanszírozásához.
  • Kedden tartott rövid sajtótájékoztatót a NASA a SpaceX Crew-2 küldetés felkészüléséről és jelenlegi helyzetéről. Bővebben ebben a cikkben találhattok infókat.
  • Szerdán hajtotta végre a SpaceX a Starship SN10-zel az újabb, immár harmadik tesztrepülést, amit teljes méretarányú prototípussal végeztek. Viszont az első alkalom volt, hogy a terv szerinti emelkedés és visszatérés után leszállni is sikerült, mely újabb hatalmas előrelépés az új nehézrakéta fejlesztésében! További képek és összefoglaló az eseményről itt és itt.
  • Múlt vasárnap után pénteken újabb űrsétát hajtottak végre a Nemzetközi Űrállomáson. Ezúttal Kate Rubins és Nogucsi Szóicsi feladata volt, hogy az új napelem táblákhoz szükséges tartóelemek felszerelését folytassák.
  • Egy nap alatt két újabb bejelentést is tett a NASA. Először a Starliner OFT-2 (Orbital Flight Test 2) küldetés újabb csúszásáról adtak hírt, mely biztosan nem indulhat április 2-án, újabb időpontot egyelőre nem ismertettek. A másik bejelentés sokkal váratlanabb: komoly áremelést jelentett be az űrhivatal, ami az ISS-re történő szállítmányok és űrhajós küldetésekre vonatkozik. A döntés háttere nem ismert, de gyaníthatóan a sokkal kevesebb támogatás is szerepet játszhat, amit a NASA a 2021-es költségvetésében a kereskedelmi programokra költhet.
  • Március 4-én tette meg első métereit a Perseverance marsjáró a Vörös Bolygó felszínén. A mérnökök boldogan és elégedetten számoltak be a sikeres próbáról, és megerősítették, hogy a többi kutatáshoz és megfigyeléshez szükséges eszköz is megfelelően működik.

A Starship SN10 emelkedés közben

Fotó: NasaSpaceflight.com

Dark mode powered by Night Eye