Array

Űrrepülőgép-indítás egészen más perspektívából

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

A NASA űrrepülőgép-programja gyökeresen megváltoztatta az űrutazást és az űrkutatást, valamint az ahhoz fűződő popkultúrát. Ahogy teltek az évek, az űrsiklók egyre inkább az űrutazás és kozmosz felfedezésének szimbólumaivá váltak, több száz fiktív és tényirodalmi könyvben, de filmekben, videókban, sorozatokban és még a tankönyveinkben is helyet kaptak. Több generáció nőtt fel az űrsikló-programmal együtt, és ahogy a hajtóműindítás előtti felesleges hidrogént elégető szikrák is begyulladtak, úgy fiatalok és felnőttek millióiban indította el a kíváncsiság és érdeklődés szikráját az űrhajózás iránt.

A 135 küldetés mindegyike különleges volt a maga nemében – tudományos laboratóriumoktól kezdve, telekommunikációs műholdakon keresztül egészen bolygóközi űrszondákig szinte mindent szállított karrierje során. 355 különböző űrhajós 16 országból – sajnos közülük 14 asztronauta két sajnálatos tragédia áldozata lett, de az amerikai és más országok űrhajózási szervezetei rengeteget tanultak az eseményekből, és hozzájárultak ahhoz, hogy manapság egy fokkal biztonságosabb az űrbe való utazás.

Megszokhattuk a csodálatos távoli és közeli felvételeket egy űrsikló indításáról – az elemelkedés domináns alakja a két oldalsó szilárd hajtóanyagú segédrakéta, középen pedig a halvány gázsugarú RS-25 hajtóművek biztosítják az egész jármű egyensúlyát, és további gyorsítását. Sokszor elfelejtjük, hogy a két segédrakéta nem irányítatlanul tért vissza a küldetések során Földünk légkörébe, hanem ejtőernyők segítségével szálltak le az Atlanti-óceán vizére. Az alábbi videóban a két oldalsó gyorsítórakétára szerelt kamerák látószögéből kísérhetünk figyelemmel egy űrsikló-indítást, hanggal együtt (fülhallgató használata erősen javallott az élmény miatt)!

Dark mode powered by Night Eye