Array

Űrrepülőgép-indítás egészen más perspektívából

Kapcsolódó

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

Földünk az űrből: A megperzselt Rodosz

A Kopernikusz program Sentinel-1 műholdjának felvétele elénk tárja az...

A nap képe #1238 – Lítiumbányászat

Lítiumbányászati tevékenység Észak-Argentínában, melyet megörökítettek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről.

Földet ért a Bennu kisbolygóból származó minta

Frissítés 18:19: Miután a mentőcsapatok megfelelően előkészítették a kapszulát...

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A NASA űrrepülőgép-programja gyökeresen megváltoztatta az űrutazást és az űrkutatást, valamint az ahhoz fűződő popkultúrát. Ahogy teltek az évek, az űrsiklók egyre inkább az űrutazás és kozmosz felfedezésének szimbólumaivá váltak, több száz fiktív és tényirodalmi könyvben, de filmekben, videókban, sorozatokban és még a tankönyveinkben is helyet kaptak. Több generáció nőtt fel az űrsikló-programmal együtt, és ahogy a hajtóműindítás előtti felesleges hidrogént elégető szikrák is begyulladtak, úgy fiatalok és felnőttek millióiban indította el a kíváncsiság és érdeklődés szikráját az űrhajózás iránt.

A 135 küldetés mindegyike különleges volt a maga nemében – tudományos laboratóriumoktól kezdve, telekommunikációs műholdakon keresztül egészen bolygóközi űrszondákig szinte mindent szállított karrierje során. 355 különböző űrhajós 16 országból – sajnos közülük 14 asztronauta két sajnálatos tragédia áldozata lett, de az amerikai és más országok űrhajózási szervezetei rengeteget tanultak az eseményekből, és hozzájárultak ahhoz, hogy manapság egy fokkal biztonságosabb az űrbe való utazás.

Megszokhattuk a csodálatos távoli és közeli felvételeket egy űrsikló indításáról – az elemelkedés domináns alakja a két oldalsó szilárd hajtóanyagú segédrakéta, középen pedig a halvány gázsugarú RS-25 hajtóművek biztosítják az egész jármű egyensúlyát, és további gyorsítását. Sokszor elfelejtjük, hogy a két segédrakéta nem irányítatlanul tért vissza a küldetések során Földünk légkörébe, hanem ejtőernyők segítségével szálltak le az Atlanti-óceán vizére. Az alábbi videóban a két oldalsó gyorsítórakétára szerelt kamerák látószögéből kísérhetünk figyelemmel egy űrsikló-indítást, hanggal együtt (fülhallgató használata erősen javallott az élmény miatt)!

Dark mode powered by Night Eye