Űrruha kereskedelmi alapon

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Irányt vált a NASA, az újgenerációs űrruhák kifejlesztését is kereskedelmi partnerekre bízza az űrhivatal.

Bár 2019-ben már bemutatták az új, xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit) névre hallgató szkafandereket, most ezek kifejlesztésébe, gyártásába és üzemeltetésébe is privát cégeket szeretnének bevonni. A mostani döntés szerint az új űrruhákat nem a NASA gyártaná, hanem majd egy pályázatot írnak ki kereskedelmi cégeknek, így csökkentve a költségeket – hasonlóan a Nemzetközi Űrállomás utánpótlását ellátó Commercial Resupply Services (CRS), az űrhajósokat szállító Commercial Crew Program (CCP), és a pénteken bejelentett HLS (Human Landing System) programokhoz.

A leendő pályázatban 1-2 partnert választanának ki, akik fix összegért cserébe kifejlesztik, megépítik, karbantartják az űrruhákat és a tréningeket is szervezik majd az űrhajósokkal, a NASA csupán megrendelő lenne. Az új xEMU űrruhák terveit is megosztja majd a NASA a kereskedelmi partnerekkel, akik további fejlesztéseket is javasolhatnak.

A közlemény szerint amúgy az űrhivatal nem áll le az xEMU-k fejlesztésével, azok elsődleges gyártása továbbra is házon belül marad. Ezeket a szkafandereket az Artemis-programban és a Nemzetközi Űrállomáson használják majd, és a meglévő EMU típusú űrruhákat váltják majd le.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye