Űrséta közben ismét szivárgott a Nauka külső tartalékradiátora

Kapcsolódó

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A radiátor vizsgálata közben az űrhajósok szeme láttára indult meg a szivárgás, ami kisebb vészhelyzetet okozott.

Tegnap este 19:49-kor Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub elindult a Poiszk modulból, hogy teljesítsenek egy több mint 6 és fél órás űrsétát. A művelet nehezen indult, mert az űrhajósok rengeteg eszközt és berendezést vittek magukkal, így csaknem 1 óra után érkeztek meg a „munkaállomáshoz”, a Nauka modulhoz. A feladat a tartalék külső radiátor (RTOd) leválasztása volt a Nauka modul hőszabályozó rendszerének többi részéről (NGK és NGK2 hűtőfolyadék körök), mindezt azért végezték el, hogy felkészüljenek az esetleges javításra. Nyikolaj Csub arról számolt be, hogy szivárgásnyomokat látott az RTOd kiegészítő radiátorpaneljein lévő csövek közelében. Kononyenko a radiátort megvizsgálva azt mondta: „A radiátor tiszta. Nem látok semmit… nem látok hűtőfolyadéknyomot.” De több „fekete foltról” számolt be a radiátor felületén. Mint kiderült, azok valószínűleg műszaki lyukak, amelyek kezdettől fogva léteztek a radiátor felületi paneljein, nem szivárgásforrások, de a hűtőcsövekből kiszivárgó folyadékkal akár össze is köthetőek.

Nyikolaj Csub fotózza a radiátor paneljeit és esetleges sérülést keres.
Oleg Kononyenko közelebbről is megvizsgálja a vezetékeket. Forrás: NASA

Az események más fordulatot vettek, amikor vizsgálódás közben az űrhajósok jelentős szivárgásról számoltak be, melynek forrása a radiátor három paneljét összekötő rugalmas vezeték volt. A küldetésirányítók azonnal utasították az űrhajósokat, hogy haladéktalanul távolodjanak el a szivárgási területről, miután Kononyenko hatalmas buborékok képződését jelentette a szivárgás területén, és az egyik beszennyeződött heveder nekiütközött a szkafanderének napellenzőjéhez. Következő utasításként azt kapták, hogy menjenek a Poiszk légzsilipje felé és készüljenek fel az űrséta következő feladataira, míg a küldetésirányítás kitalálja a következő lépéseket. Kononyenko ellenőrizte az űrruháját és elmondta, hogy a hevederére valóban került hűtőfolyadék, de az nem érintkezett a szkafanderével. Úgy tűnik, hogy a szelepek újrakonfigurálása miatt indult meg a szivárgás, ugyanis a vezetékekben még mindig maradt hűtőfolyadék, amely a szivárgás helyére vándorolt. Végül az űrséta folytatódott tovább, és úgy döntöttek, hogy a szennyezett hevedert egy zacskóba csomagolják és a Poiszk légzsilipjében hagyják, hogy az „kiszellőzzön,” így semmiféle káros anyag nem kerül be az állomásra.

Kononyenko volt a legközelebb a szivárgás forrásához. Forrás: NASA
A paneleket összekötő rugalmas vezeték (a két háromszög alakzat közötti vezeték). Forrás: NASA

A következő feladat a földfelszín megfigyelésére szolgáló radar felszerelése volt, aminek szállításával rendesen megküzdöttek a kozmonauták. Ugyanis a radarműszert összecsukott helyzetben tartó egyik zárról kiderült, hogy már a telepítés előtt feloldották, ami problémát jelentett az űrhajósoknak, akik azt a Nauka modul külsején szállították a telepítés helyszínére. A sikeres felszerelés után jött egy diákok által épített Parusz-MSzTU nanoműhold elengedése, amely egy kis napvitorlát hivatott tesztelni. Sajnos az elbocsátás után a napvitorla nem nyílt ki, ami ehhez a kísérlethez elengedhetetlen volt. Ezután a kozmonautákat visszaküldték az újonnan telepített radarhoz, azzal a céllal, hogy az 1-es és 2-es számú panelt manuálisan állítsák a megfelelő pozícióba (a 3-as és 4-es panel a helyes irányba állt). A feladattal Nyikolaj Csub próbált megbirkózni, de többszöri próbálkozásra sem sikerült a beállítás, így végül felszólították őket, hogy hagyják abba a műveletet és térjenek vissza a légzsiliphez. A szkafanderek ellenőrzése és megtisztítása után hajnali 03:30-kor befejeződött a több mint 7 óra 41 perces űrséta.

A Nauka modul második tudományos berendezése a narancssárga panelekből álló radar. Forrás: NASA
A távolodó nanoműhold. Forrás: NASA
Nyikolaj Csub megpróbálja a két panelt a helyes irányba állítani, de a próbálkozása nem ért célt. Forrás: Roszkoszmosz

A tegnapi űrséta számokban:

Ez volt a(z):

  • 268. űrséta, mely az űrállomás összeszerelésére, karbantartására, fejlesztésére irányult,
  • a 11. űrséta az állomáson 2023-ban,
  • a 1. űrséta az Expedíció-70 során,
  • Oleg Kononyenko karrierjének 6. űrsétája, összesen 39 óra 54 percet tartózkodott a nyílt térben,
  • Nyikolaj Csub számára az 1. űrsétája, összesen 7 óra 41 percig tartózkodott a nyílt térben.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye