Űrséta ma a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

7. generációs műholddal emelkedett el a Falcon-9

Korán reggel, magyar idő szerint 06:30-kor került sor az...

Űrsétát hajt ma végre a Nemzetközi Űrállomáson a francia Thomas Pesquet és az amerikai Shane Kimbrough. Az űrhajósok feladata a CRS-22-vel feljuttatott 2 új napelemtáblájából az egyiknek a felszerelése lesz. Az űrséta magyar idő szerint 14:00-kor kezdődik, a NASA TV-n 12:30-tól lehet élőben követni az eseményeket.

Az EVA („űrhajón kívüli tevékenység”) tervezett hossza 6,5 óra lesz, az űrhajósok az ISS menetirány szerinti bal oldalán (port) lévő P6 rácselemen dolgoznak majd. Az űrsétát Thomas Pesquet vezeti, az ő szkafanderén piros csíkok láthatóak majd. A műveletekhez a Canadarm2 robotkart is igénybe veszik, ezt a Cupola modulból Megan McArthur, a Crew-2 harmadik űrhajósa irányítja az űrséta alatt. Pesquet és Kimbrough már összeszokott páros: 2017-ben már 2 űrsétát is végrehajtottak együtt.

Az új napelemeket június 10-én a Canadarm2 robotkar segítségével vették ki a Cargo Dragon csomagtartójából, és azóta már a P6 rácselemhez is vitték őket.

Az új napelemek a robotkar végén már a P6 rácselemnél

A másik táblát június 20-án vasárnap szerelik majd fel, akkor is Pesquet és Kimbrough lép ki a világűrbe. Idén még két Cargo Dragon érkezik majd a Nemzetközi Űrállomásra új napelemekkel, így 2022 elejére be is fejeződhet az ISS energiaellátó rendszerének felújítása. Az új napelemekről itt írtunk korábban.

A mai űrséta tervezett műveletei egy animáción

Kimbrough és Pesquet az űrruhákkal (háttérben Mark Vande Hei)

Dark mode powered by Night Eye