Űrséta során javítják a Nemzetközi Űrállomás röntgenteleszkópját

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A Nemzetközi Űrállomás röntgenteleszkópját, azaz a NICER-t (Neutron star Interior Composition Explorer) még az idén megjavíthatják, méghozzá egy űrséta alkalmával. A berendezés hibáját még 2023 májusában észlelték (egyelőre nem világos, hogy mi okozta), amit „fényszivárgásként” írtak le a szakemberek: a nem kívánt napfény bejutott a műszerbe és elérte a teleszkóp érzékeny detektorait. Az ügynökség elmondása alapján a csapat azonnali intézkedéseket tett a megfigyelésekre gyakorolt hatás mérséklésére, de természetesen elkezdtek gondolkodni a lehetséges javításon is.

„A napfény zavarja a NICER azon képességét, hogy használható röntgenméréseket gyűjtsön az állomáson nappal.” mondta Zaven Arzoumanian, a NICER tudományos vezetője. „Az éjszakai megfigyeléseket ez nem befolyásolja, és a teleszkóp továbbra is hihetetlen tudományos eredményeket produkál. A küldetés kezdete óta több száz publikált tanulmány használta a NICER-t. A beszivárgó fény egy részének blokkolása lehetővé tenné, hogy visszatérjünk a normálisabb, éjjel-nappali működéshez.” – tette hozzá.

A NICER-ről röviden: 56 darab alumínium ún. röntgensugár-koncentrátorral rendelkezik. Utóbbiakat tükrökkel szerelték fel, amelyeket úgy terveztek, hogy a röntgensugarakat egy detektorba irányítsák. A koncentrátor előtt egy vékony szűrő, a hőpajzs helyezkedik el, amely blokkolja a napfényt, a tetején pedig egy üreges, kör alakú „napellenző” található, amelynek hat szegmense egy felszeletelt pitére hasonlít. A napellenzőt úgy tervezték, hogy a koncentrátorokat napfényben hűvösen tartsa, és megvédje az érzékeny hőpajzsokat.

Mint azt fentebb említettük, a javítást egy űrséta során fogják elvégezni. Pite alakú darabokat helyeznek a legnagyobb károsodással járó területek fölött a napellenzőkbe, melyek a helyükön rögzülnek. A foltokat az NG-21 küldetés keretén belül juttatják fel az ISS-re, ami várhatóan augusztusban indulhat.

A NICER. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye