Űrsétán a Sencsou-14 párosa

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Tegnap egy mozgalmas napot tudhattak maguk mögött a Tienkung űrállomás fedélzetén tartózkodó kínai űrhajósok: magyar idő szerint nem sokkal dél után, 12 óra 26 perckor ketten kiléptek a világűrbe, ezzel megkezdve a személyzet első űrsétáját. Az állomás külsején dolgozó párost a Tienkung és a Sencsou-14 űrhajó parancsnoka, Csen Tung (Chen Dong) ezredes vezette. Őt Liu Jang (Liu Yang) követte az állomás zsilipajtaján túlra, aki szintén ezredesi rangot tölt be. A csapat harmadik tagja, Caj Hszücsö (Cai Xuzhe) belülről felügyelte és támogatta a két űrhajós munkáját, valamint az éppen használatban lévő robotakarok kezeléséért is ő volt a felelős.

Az űrséta a hivatalos infromációk és a Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség (CMSA) jelentése szerint 6 órát és 7 percet vett igénybe, ami alatt a duó feladatok sorozatát végezte el sikeresen az állomás külsején. Mindketten kínai gyártású Fejtien (Feitian) szkafandert viseltek az egész munkafolyamat során. Bár űrhajósokról van szó (mindkettejüknek már volt korábbi űrrepülése tapasztalata), űrsétán eddig még egyikük sem teljesített.

A Ventien közvetlenül űrsétára tervezett zsilipkamrája. Kép forrása: CMSA

A páros a Tienho főmodul robotkarját kihasználva többféle új tudományos műszert helyezett el az űrállomás külső borítására, valamint a panorámakamera beállítását is leellenőrizték és helyreigazították. Fontos mérföldkő volt ez az űrséta, hiszen ez volt az első alkalom, hogy az újonnan érkezett Ventien tudományos modul zsilipjét használták a világűrbe való kilépéshez – az előző személyzetek űrhajósai a Tienho modul elülső pontján lévő kamrát használták ugyanerre a célra korábban. Belső térfogatra egyébként nagyobb a Ventien zsilipkamrája mint amit a Tienho modulon használtak eddig, ami megkönnyíti az űrhajósok dolgát a szkafanderek felöltésekor, és amikor ki kell belőlük „bújni”. A Ventien modulon található kisebb robotkart is letesztelték többek között.

A Sencsou-14 háromfős csapata már több mint 80 napja kering a Föld körül a Tienkung fedélzetén. Az űrhajósok június 5-én érkeztek meg az építés alatt áló moduláris űrállomásra, bár akkor még nem volt ilyen tágas – július 24-én indult útnak az állomás második és egyben első tudományos modulja, a Ventien. Ez nemcsak a tudományos apparátusát bővítette ki az ázsiai űrhatalom laboratóriumának, hanem a Mennyei Palota életterét is megnövelte, sőt, közel megduplázta (ennek valószínűleg az űrhajósok örültek a legjobban).

Az űrséta végéhez közeledve már a zsilipajtó felé közeledtek az űrhajósok. Kép forrása: CMSA

Dark mode powered by Night Eye