Űrsétát végző űrturista 2023-ban

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Az orosz RKK Enyergija (a Roszkoszmosz nevében) megállapodást írt alá a Space Adventures céggel két űrturista felvitelére 2023-ban egy Szojuz űrhajón.

A hír érdekessége, hogy a tervek szerint ez lesz az első alkalom, hogy az egyik űrturista űrsétát is végrehajt majd, természetesen egy orosz űrhajós kíséretében. A tervek szerint a turisták 14 napig lesznek a Nemzetközi Űrállomáson. A további részletek (és résztvevők) egyelőre nem ismertek, de kíváncsian várjuk a fejleményeket.
Az orosz űrhivatalnak amúgy nagy szüksége van a fizetős utakra, ugyanis a Crew Dragon (és jövőre talán a Starliner) “hadrendbe” állásával jelentősen lecsökken a Szojuz indítások, és a rajta utazó (fizető) amerikai űrhajósok száma. Bár a tervek szerint orosz kozmonauták is utaznak majd az új amerikai kereskedelmi űrhajókon (a kölcsönösség jegyében), de még nem derült fény az első ilyen útra.

A Space Advantures cég már nagy múlttal rendelkezik a fizetős utak szervezésében Szojuz űrhajókon, korábban már 8 alkalommal járt a szervezésükkel űrturista a világűrben: Dennis Tito (USA, 2001), Mark Shuttleworth (Egyesült Királyság, 2002), Greg Olsen (USA, 2006), Anyusha Ansari (USA, 2006), Richard Garriott (USA, 2008), Charles Simonyi (USA, 2007 , 2009) és Guy Laliberte (Kanada, 2009).

A vállalat nemrégiben a SpaceX-el is kötött megegyezést fizetős Crew Dragon útra, az legkorábban 2021 végén indulhat.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye