Űrszeméteső Indiában

Kapcsolódó

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Frissítés 05.31.: 10 napos missziójuk után az Ax-2 személyzete épségben...

Május 12-én ismét egy nem szokványos (de sajnos egyre gyakoribb) esettel kellett foglalkozniuk az indiai hatóságoknak: az ország északnyugati részén található Gudzsarát-államában helyi lakosok beszámolói alapján „a földet is megrengető robajjal” érkező űrszemét törmelékei léptek be a Föld légkörébe és csapódtak be egy mezőgazdasági területen. Az Indian Express beszámolója alapján szerencsére senki sem sérült meg az incidensben, és anyagi kár sem keletkezett. A törmelékeket egy 15 kilométeres sugarú körön belül találták meg, tehát több mint valószínű, hogy egy ugyanazon objektumból származnak. Sem a hatóságok, sem az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) szakértői nem jelentették be hivatalosan, hogy honnan is származhattak az roncsok.

Ennek ellenére Jonathan McDowell brit csillagász és szakavatott műholdkövető szerint a becsapódott törmelékdarabok egy kínai Hosszú Menetelés-3B (CZ-3B) közepes teherbírású rakétából származhatnak. Az Amerikai Űrhaderő (USSF) nyilvános követési adatai alapján végzett számításaiból arra következtetett, hogy ugyanazon a napon lépett be a légkörbe a ChinaSat-9B (Csunghszing-9B) kínai telekommunikációs műholdat pályára állító CZ-3B rakéta harmadik fokozata a Föld légkörébe. McDowell állítása nagy eséllyel helyénvaló, ugyanis a rakétafokozat mindössze ~100 kilométeres magasságban elhúzódó földközeli pontja (ahol a legnagyobb légköri közegellenállás) India területe felett helyezkedett el az utolsó megerősített keringésen.

A feltételezett Hosszú Menetelés-3B harmadik fokozatából visszaérkezett törmelékek. Kép forrása: Oneindia News

Ha hivatalosan is megerősítik McDowell feltételezését az indiai hatóságok, akkor már ez lesz a második alkalom az elmúlt két hónap leforgása alatt, hogy kínai rakéták darabjai érkeznek vissza indiai területre. Április 2-án egy másik nyugat-indiai vidéki település mellé csapódott be egy hatalmas fémgyűrű és további törmelékek, melyeknek a visszaérkezését vizuálisan is meg tudták a helyi lakosok erősíteni. Az ISRO helyszínelői később bejelentették, hogy szintén egy kínai Hosszú Menetelés-3B rakéta volt a „tettes”. Ez a rakéta 2021 februárjában a TJSW-6 névre hallgató, rejtélyes katonai műholdat juttatott Föld körüli pályára. Szerencsére ennek az incidensnek a során sem sérült meg senki, és jelentősebb anyagi kárról sem tudtak beszámolni.

Az április 2-án visszaérkezett fémgyűrű, ami szintén egy Hosszú Menetelés-3B rakéta harmadik fokozatából származott. Kép forrása: Times of India

Forrás: SpaceNews

Dark mode powered by Night Eye