Űrtávközlési vállalat kerülhet magyar kézbe

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Megvalósul a Spacecom-akvizíció, ezzel a 4iG lehet az első magyar cégcsoport, amelyik nem csak földi, hanem űrbéli telekommunikációs infrastruktúrával is rendelkezni fog. A bejelentés szeptember 29-én érkezett, miután az izraeli Kommunikációs Minisztérium jóváhagyta a Space Communications Ltd. (röviden Spacecom) többségének magyar kézbe kerülését. A döntés nem született meg könnyen, sőt, korábban az izraeli kormány ellenezte a cég eladását, hiszen a polgári és katonai felhasználású Amos-műholdakat is az említett vállalat üzemelteti. A jóváhagyás késésének további politikai akadályai is voltak, amelyről a The Jerusalem Post egy cikkben korábban is beszámolt (itt olvasható).

A megállapodás értelmében az magyar infokommunikációs cégcsoport az izraeli Kommunikációs Minisztérium jóváhagyásának megfelelően nyilvános, valamint zártkörű részvénykibocsátás keretében a Spacecom részvényeinek 20 százalékát vásárolhatja meg. A budapesti és a tel-avivi értéktőzsdén bejelentett ügylettel a 4iG a tranzakció zárását követő három év során további 31 százalékkal növelheti részesedését a Spacecomban, amennyiben az izraeli Kommunikációs Minisztérium, valamint a vállalat részvényesei hozzájárulnak az további tulajdonszerzéshez, ezzel 51 százalékos többségi részesedést szerezve a műholdas vállalatban.

A Spacecom legújabb műholdjának, az Amos-17-nek a felbocsátása 2019-ben egy Falcon-9 hordozórakétával. Kép forrása: Official SpaceX Photos | Flickr

A tel-avivi tőzsdén jegyzett Spacecom világszerte kínál szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek. A globális lefedettséggel rendelkező szolgáltató Magyarországon és a régióban az Amos-3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait a magyar geostacionárius pályapozíciót (geostationary slot) használva. Ezt követően Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen, saját műholddal. Ennek a lehetőségnek kiaknázására jött létre a 4iG csoporton belül a CarpathiaSat Zrt., amely a tervek szerint rögzített föld körüli pályára állítja, illetve üzemelteti majd Magyarország első hírközlési és telekommunikációs kereskedelmi műholdját, a CarpathiaSat-1-et.

Forrás: SpaceNews, 4iG sajtóközlemény

Dark mode powered by Night Eye