Űrtávközlési vállalat kerülhet magyar kézbe

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

Megvalósul a Spacecom-akvizíció, ezzel a 4iG lehet az első magyar cégcsoport, amelyik nem csak földi, hanem űrbéli telekommunikációs infrastruktúrával is rendelkezni fog. A bejelentés szeptember 29-én érkezett, miután az izraeli Kommunikációs Minisztérium jóváhagyta a Space Communications Ltd. (röviden Spacecom) többségének magyar kézbe kerülését. A döntés nem született meg könnyen, sőt, korábban az izraeli kormány ellenezte a cég eladását, hiszen a polgári és katonai felhasználású Amos-műholdakat is az említett vállalat üzemelteti. A jóváhagyás késésének további politikai akadályai is voltak, amelyről a The Jerusalem Post egy cikkben korábban is beszámolt (itt olvasható).

A megállapodás értelmében az magyar infokommunikációs cégcsoport az izraeli Kommunikációs Minisztérium jóváhagyásának megfelelően nyilvános, valamint zártkörű részvénykibocsátás keretében a Spacecom részvényeinek 20 százalékát vásárolhatja meg. A budapesti és a tel-avivi értéktőzsdén bejelentett ügylettel a 4iG a tranzakció zárását követő három év során további 31 százalékkal növelheti részesedését a Spacecomban, amennyiben az izraeli Kommunikációs Minisztérium, valamint a vállalat részvényesei hozzájárulnak az további tulajdonszerzéshez, ezzel 51 százalékos többségi részesedést szerezve a műholdas vállalatban.

A Spacecom legújabb műholdjának, az Amos-17-nek a felbocsátása 2019-ben egy Falcon-9 hordozórakétával. Kép forrása: Official SpaceX Photos | Flickr

A tel-avivi tőzsdén jegyzett Spacecom világszerte kínál szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek. A globális lefedettséggel rendelkező szolgáltató Magyarországon és a régióban az Amos-3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait a magyar geostacionárius pályapozíciót (geostationary slot) használva. Ezt követően Magyarországnak újra lehetősége nyílik arra, hogy saját pályapozíciója és frekvenciája fölött rendelkezzen, saját műholddal. Ennek a lehetőségnek kiaknázására jött létre a 4iG csoporton belül a CarpathiaSat Zrt., amely a tervek szerint rögzített föld körüli pályára állítja, illetve üzemelteti majd Magyarország első hírközlési és telekommunikációs kereskedelmi műholdját, a CarpathiaSat-1-et.

Forrás: SpaceNews, 4iG sajtóközlemény

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye