Űrtörmelék találta el a Nemzetközi Űrállomás robotkarját

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

Tegnap számolt be a NASA róla, hogy még hetekkel ezelőtt egy apró űrszemét találta el az ISS robotikus karját, a Canadarm2-t, de a „szerencsés ütközésben” nem sérült meg komolyabban az eszköz, és továbbra is el tudja látni a feladatát.

Alacsony Föld körüli pályán, ahol a Nemzetközi Űrállomás is kering, mintegy 23 000 db regisztrált és folyamatosan nyomon követett, kisebb-nagyobb űrszemétnek minősülő törmelék kering. Mivel ezek több mint 27 000 km/órás sebességgel haladnak, még egy pár cm-es darab is komoly sérülést, akár súlyos katasztrófát is elő tud idézni, ezért van szükség a keringési utak folyamatos ellenőrzésére. Némely darabok azonban annyira kicsik, hogy lehetlenség követni az útjukat, és egy ilyen apró tárgy okozott sérülést a robotkaron is, amit egy rutinellenőrzés során vettek észre május 12-én. A NASA a CSA (Kanadai Űrügynökség) szakembereivel együtt végezte el a kár felmérését és elemzését, és a vizsgálatok után megállapították, hogy a hővédő borításon keletkezett kis lyuk nem befolyásolja a kar működését, és az továbbra is teljes mértékben használható. Szükség is lesz rá a közeljövőben, hiszen a jelenlegi helyzet szerint június 3-án csütörtökön indul a SpaceX CRS-22 küldetése, melynek keretében az ISS új kiegészítő napelemtábláinak első darabjait is magával viszi a Crew Dragon teherűrhajó, és épp a Canadarm2-vel tudják csak kiemelni a raktérből a napelemeket.

A Canadarm2 sérüléséről készült fotók alapján csak kisebb lyuk keletkezett a hővédő borításon

Fotó: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye