Űrtörténelem: megérkezett a James Webb űrtávcső első színes felvétele

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Történelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi pár perccel ezelőtt: közzétették a James Webb űrtávcső első színes felvételét, ezzel egy új korszakot nyitva a tudomány világában. A leleplezésen Joe Biden amerikai elnök, Kamala Harris alelnök és Bill Nelson NASA-igazgató is jelen voltak, egyenesen a Fehér Házból.

A JWST első színes képe a távoli világegyetem eddigi legmélyebb és legélesebb infravörös képe is egyben. A „Webb’s First Deep Field” néven ismert kép a SMACS 0723 galaxishalmazról készült, és egészen hihetetlen mennyiségű részletben bővelkedik. Több ezer galaxis – köztük az infravörösben valaha megfigyelt leghalványabb objektumok – jelentek meg először a Webb látómezejében. A hatalmas univerzumnak ez a szelete egy olyan égboltfoltot fed le, amely körülbelül akkora, mint egy homokszem, amelyet valaki a Földön karnyújtásnyira tart magától. A képet a NIRCam műszerrel készítettek a Webb szakemberei több hullámhossz kombinálásával, ami nagyjából 12,5 órát vett igénybe – összehasonlításképpen a Hubble legtávolabbi objektumokat tartalmazó felvételeit néha hetekig tartott elkészíteni. Az űrkutatás és a csillagászat egy új korszakának hajnalát élhettük most át, a mai nap a történelem része marad örökké. A képen látható galaxishalmaz mintegy 4,6 milliárd fényév távolságra helyezkedik el galaxisunktól.

A Webb elképesztő felvétele.

Összehasonlításképpen pedig a Hubble korábbi képe ugyanerről az objektumról.

Az egészen 13,8 milliárd évre visszatekintő felvételek többi darabját kedden, azaz holnap magyar idő szerint 16:30-kor mutatják be. Tartsatok velünk este 21:00-kor, amikor az első felvételek teljes sorozatán végigtekintünk. Az adásunkban Detre Örs Hunor, a JWST MIRI-műszerének európai elektronikai vezetője is részt vesz, mint szakkomentátor, aki megválaszolja az esetleges kérdéseiteket!

Dark mode powered by Night Eye