Űrtörténelem: megérkezett a James Webb űrtávcső első színes felvétele

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Történelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi pár perccel ezelőtt: közzétették a James Webb űrtávcső első színes felvételét, ezzel egy új korszakot nyitva a tudomány világában. A leleplezésen Joe Biden amerikai elnök, Kamala Harris alelnök és Bill Nelson NASA-igazgató is jelen voltak, egyenesen a Fehér Házból.

A JWST első színes képe a távoli világegyetem eddigi legmélyebb és legélesebb infravörös képe is egyben. A „Webb’s First Deep Field” néven ismert kép a SMACS 0723 galaxishalmazról készült, és egészen hihetetlen mennyiségű részletben bővelkedik. Több ezer galaxis – köztük az infravörösben valaha megfigyelt leghalványabb objektumok – jelentek meg először a Webb látómezejében. A hatalmas univerzumnak ez a szelete egy olyan égboltfoltot fed le, amely körülbelül akkora, mint egy homokszem, amelyet valaki a Földön karnyújtásnyira tart magától. A képet a NIRCam műszerrel készítettek a Webb szakemberei több hullámhossz kombinálásával, ami nagyjából 12,5 órát vett igénybe – összehasonlításképpen a Hubble legtávolabbi objektumokat tartalmazó felvételeit néha hetekig tartott elkészíteni. Az űrkutatás és a csillagászat egy új korszakának hajnalát élhettük most át, a mai nap a történelem része marad örökké. A képen látható galaxishalmaz mintegy 4,6 milliárd fényév távolságra helyezkedik el galaxisunktól.

A Webb elképesztő felvétele.

Összehasonlításképpen pedig a Hubble korábbi képe ugyanerről az objektumról.

Az egészen 13,8 milliárd évre visszatekintő felvételek többi darabját kedden, azaz holnap magyar idő szerint 16:30-kor mutatják be. Tartsatok velünk este 21:00-kor, amikor az első felvételek teljes sorozatán végigtekintünk. Az adásunkban Detre Örs Hunor, a JWST MIRI-műszerének európai elektronikai vezetője is részt vesz, mint szakkomentátor, aki megválaszolja az esetleges kérdéseiteket!

Dark mode powered by Night Eye