Űrtörténelem: megérkezett a James Webb űrtávcső első színes felvétele

Kapcsolódó

Mind a négy főhajtóművét megkapta a következő SLS rakéta

Halad az Artemis-2 küldetés hordozórakétájának összeszerelése a NASA Michoud...

Az ESA űrhajósa veszi át a Nemzetközi Űrállomás parancsnoki posztját

Ma délután, egészen pontosan 15:40-kor kerül sor arra az...

A nap képe #1239 – ISS az Endeavour fedélzetéről

Dr. Sultan Al-Nejadi a minap osztott meg egy felvételt,...

Bemutatták az európai teherűrhajót, mely Argo névre hallgat

A Rocket Factory Augsburg által vezetett konzorcium bemutatta az...

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

Történelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi pár perccel ezelőtt: közzétették a James Webb űrtávcső első színes felvételét, ezzel egy új korszakot nyitva a tudomány világában. A leleplezésen Joe Biden amerikai elnök, Kamala Harris alelnök és Bill Nelson NASA-igazgató is jelen voltak, egyenesen a Fehér Házból.

A JWST első színes képe a távoli világegyetem eddigi legmélyebb és legélesebb infravörös képe is egyben. A „Webb’s First Deep Field” néven ismert kép a SMACS 0723 galaxishalmazról készült, és egészen hihetetlen mennyiségű részletben bővelkedik. Több ezer galaxis – köztük az infravörösben valaha megfigyelt leghalványabb objektumok – jelentek meg először a Webb látómezejében. A hatalmas univerzumnak ez a szelete egy olyan égboltfoltot fed le, amely körülbelül akkora, mint egy homokszem, amelyet valaki a Földön karnyújtásnyira tart magától. A képet a NIRCam műszerrel készítettek a Webb szakemberei több hullámhossz kombinálásával, ami nagyjából 12,5 órát vett igénybe – összehasonlításképpen a Hubble legtávolabbi objektumokat tartalmazó felvételeit néha hetekig tartott elkészíteni. Az űrkutatás és a csillagászat egy új korszakának hajnalát élhettük most át, a mai nap a történelem része marad örökké. A képen látható galaxishalmaz mintegy 4,6 milliárd fényév távolságra helyezkedik el galaxisunktól.

A Webb elképesztő felvétele.

Összehasonlításképpen pedig a Hubble korábbi képe ugyanerről az objektumról.

Az egészen 13,8 milliárd évre visszatekintő felvételek többi darabját kedden, azaz holnap magyar idő szerint 16:30-kor mutatják be. Tartsatok velünk este 21:00-kor, amikor az első felvételek teljes sorozatán végigtekintünk. Az adásunkban Detre Örs Hunor, a JWST MIRI-műszerének európai elektronikai vezetője is részt vesz, mint szakkomentátor, aki megválaszolja az esetleges kérdéseiteket!

Dark mode powered by Night Eye