Űrtörténelem: Sikeresen útnak indult a James Webb űrtávcső

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

„Liftoff! From a tropical rainforest to the edge of time itself, James Webb begins a voyage back to birth of the universe.”

„Elemelkedés! A trópusi esőerdőből az idő határára, a James Webb megkezdi az utazását egészen vissza az univerzum születéséig.”

Rob Navias, NASA kommentátor a James Webb űrteleszkóp startja utáni másodpercekben

Francia Guyanából egy új fejezet kezdődött az űrkutatás, és talán az emberiség történetében: egy Ariane-5 rakéta sikeresen pályára állította a James Webb űrtávcsövet (JWST), a világ eddigi legnagyobb és legfejlettebb űrteleszkópját. Az Arianespace által üzemeltetett európai űrrakéta összes fokozata rendben működött és 27 perccel a start után az űrtávcső rendben levált az Ariane második fokozatáról.

Bár eleinte kedvezőtlennek tűnt az időjárás a Guyana Űrközpont területén, a mai nap folyamán szinte karácsonyi ajándékként érkezett a jó idő, és az ezzel járó felbocsátás. A start pontos időpontja magyar idő szerint 13 óra 20 perc volt, a két szilárd hajtóanyagú segédrakéta pedig két perccel a start után vált le. A hidrogént és oxigént égető első és második fokozat tovább gyorsította az obszervatóriumot egészen 9,5 km/s sebességig (34 200 km/h). A JWST körülbelül 1800 kilométeres magasságban vált le a második fokozatról, Kelet-Afrika partjai felett.

Jelenleg a legkockázatosabb szakasza következik a távcső beüzemelésének: 29 napos útja során több száz mozgó alkatrésznek kell pontosan működnie ahhoz, hogy a Webb működőképes állapotba kerüljön. Erről folyamatosan beszámolunk majd a hírfolyamunkban.

A James Webb eltávoldása a rakéta második fokozatáról. Kép forrása: Arianespace

Az Ariane-5 rakéta elemelkedése. Kép forrása: Arianespace

Korábbi részletese cikkeink a James Webb űrtávcsőről:

Dark mode powered by Night Eye