Űrutazásra készül Magyarország: már csak négyen maradtak versenyben

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy Facebook-posztban jelentette be, hogy a Magyarország űrstragégiájának fontos részét képező Hunor-programban már csak a legjobb négy jelölt maradt versenyben. A küldetés célja, hogy 2024 végén vagy 2025 elején egy magyar állampolgár jusson el a Nemzetközi Űrállomásra, ahol hazai kutatóintézetek, egyetemek és vállalatok tudományos kísérleteit és fejlesztéseit tesztelné. A jelöltek négy főre szűkítéséről szóló döntést a kiválogatást felügyelő szakmai testület hozta meg az elmúlt napokban.

A felhívást 2021. október 28-án jelentették be a Külgazdasági- és Külügyminisztériumban, ahol a spacejunkie.hu is jelen volt. A leendő kutatóűrhajós pozíciójára összesen 244 aspiráns adta be a pályázatát – a kiválasztás többkörös volt, a jelölteknek pedig rengeteg szigorú, nemzetközi színvonalú egészségügyi és szakmai követelménynek kellett megfelelniük a továbbjutáshoz. A jelöltek válogatásában többek közt a Semmelweis Egyetem, az Energiatudományi Intézet, illetve az Európai Űrügynökség (ESA) is hozzájárult. Az utóbbi nem is annyira meglepő, hiszen miután befejezte a kiképzését az új kutatóűrhajósunk, egy megállapodás értelmében automatikusan csatlakozik az ESA űrhajós-osztályához, így a jövőben akár további missziókra is jelölhetik az illetőt.

A Nemzetközi Űrállomás egy közeledő űrhajó ablakából nézve. Kép forrása: Thomas Pesquet francia asztronauta

A tárcavezető ismertette, hogy a vizsgálatokat követően nyolcan maradtak, akiket korábban a Magyar Honvédség Kecskeméten található repülőbázisán vetették alá további teszteknek, ahol vadászpilóták is besegítkeztek műveletekben. Ezeknek a hazai teszteknek köszönhetően tudták a kiválogatást felügyelő szakértői testület tagjai leszűkíteni a jelöltek számát négyre az elmúlt napokban.

Ahogy arról már korábban is írtunk, az asztronauta küldetésének lebonyolítását az Axiom Space amerikai űrutazási szolgáltatásokkal foglalkozó vállalat fogja elvégezni. A tervek szerint a magyar állam 100 millió amerikai dollárt fizet az Axiom-nak, így egy ülést be tudnak majd biztosítani egy jövőbeli Axiom-küldetésre a Nemzetközi Űrállomásra. Természetesen ebben az összegben nem csak az állomásra való eljutás van benne, hanem a tudományos program összeállításában is segítkezik a vállalat, akik rendszeres kapcsolatban állnak többek között a NASA-val is.

Bár még hivatalosan nem jelentették be, több mint valószínű, hogy Magyarország következő űrhajósa a SpaceX egyik Crew Dragon hajójával indulhat kozmikus útjára. 

Két Dragon űrhajó az ISS fedélzetén. Kép forrása: NASA

A Hunor-program nagyjából 30 napos repülésén az új kutatóűrhajósunk több magyar tudományos berendezést és fejleszést fog tesztelni az űrállomás fedélzetén, ami a világ egyik legfejlettebb laboratóriuma is egyben.

A miniszter közölte, hogy a következő évben az a kiválasztottak további kiképzéseken és viszgálatokon fognak átesni annak érdekében, hogy a válogatás végén egy teljesen megalapozott döntés születhessen arról, hogy ki indulhat az ISS fedélzetére.

Szijjártó Péter kihangsúlyozta, hogy az űripar a 21. században egy kiemelkedően fontos iparág lesz, amiben rengeteg lehetőség is rejlik. Magyarország éppen ezért nagy hangsúlyt fektet a dinamikusan növekvő űripari fejlesztéseire, és ebből az okból fogadták el Magyarország Űrstratégiáját is. A Hunor-program 2024/25-ös űrrepülésével új lehetőségeket kívánnak majd teremteni a magyar startupok és cégek számára, ezzel együtt támogatva a high-tech ipari ágazatokat.

Dark mode powered by Night Eye