USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Kapcsolódó

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően képes megtámadni más alacsony Föld körüli pályán lévő műholdakat.

Még februárban írtunk arról, hogy a Fehér Ház megerősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint Oroszország műholdellenes fegyverkezési képességet fejleszt ki, és ezt komoly fenyegetésnek minősítette, azonban az adminisztráció kitartott amellett, hogy a fegyver még nem üzemképes, így nem jelent közvetlen veszélyt. Az akkori pánik a pleszecki kozmodrómról felbocsátott Kozmosz-2575 miatt tört ki. A titkos műholdról nem derült ki pontosan semmi, az elnök nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója, John Kirby nem részletezte Oroszország műholdellenes fegyverének konkrét részleteit, sem azt, hogy az atommeghajtású-e, vagy hogy hordoz-e egyáltalán fegyvert. Csak annyit árult el, hogy ez egy még fejlesztés alatt álló műholdellenes képesség.
Az elmúlt napokban (május 16-án) azonban újra kitört a pánik, ugyanis Oroszország ismét egy titkos műholdat, a Kozmosz-2576-ot állította alacsony Föld körüli pályára szintén Pleszeckből. Az Egyesült Államok kormánya ennél a műholdnál már azt állítja, hogy konkrétan egy műholdellenes fegyver, amely ugyanazon a pályán közlekedik, ahol éppen egy amerikai felderítő műhold is, vagyis követi azt. A Pentagon szóvívője hozzátette, hogy Washington továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, és készen kell állnia arra, hogy megvédje az érdekeit. A határozat szerint a Kozmosz-2576 feltehetően képes megtámadni más alacsony Föld körüli pályán lévő műholdakat. Független műholdmegfigyelők az indítást követő napokban megállapították, hogy a Kozmosz-2576 néhány paraméterben megegyező pályán áll, mint az amerikai USA-314 felderítő műhold. Egyelőre a Kozmosz-2576 alacsonyabb pályán kering, de a megfigyelők megjegyezték, hogy a Kozmosz-2558 2022-ben is hasonló pályára állt, majd megemelte pályáját, hogy megközelítsen egy másik amerikai felderítő műholdat, az USA-326-ot.

Május 16-án egy Szojuz-2.1b hordozórakéta indította útjára a Kozmosz-2576 nevű titkos rakományt. Forrás: Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma
Forrás: Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma

Moszkva és Washington az elmúlt hetekben többször is összetűzésbe került az űrfegyverek kérdésében az ENSZ-ben, és mindkét fél egymást vádolta az űr militarizálására irányuló törekvésekben.

Amb. Robert Wood, az Egyesült Államok különleges politikai ügyekért felelős helyettes képviselője megjegyzéseiben nem tért ki arra, hogy az Egyesült Államok kormánya hogyan jutott arra a következtetésre, hogy a Kozmosz-2576 műholdellenes fegyver, vagy hogy egyátalán milyen képességekkel rendelkezik, viszont megjegyezte azt, hogy ez az indítás a korábbi titkos orosz műholdak felbocsátásait követi, amelyek valószínűleg műholdellenes konstellácót alkotnak az alacsony Föld körüli pályán. Kijelentései a Biztonsági Tanács vitája során hangzottak el az Oroszország által javasolt határozatról, amely meg kívánja tiltani mindenféle fegyver elhelyezését az űrben. Oroszország az állásfoglalást azután ajánlotta fel, hogy április 24-én megvétózta a Japán és az Egyesült Államok által felajánlott határozatot, amely meg akarja erősíteni a Világűr-szerződés azon rendelkezéseit, amelyek tiltják a fegyverek világűrben való elhelyezését. Ezt az állásfoglalást azok a jelentések indokolták, amelyek szerint Oroszország nukleáris műholdat/fegyvert fejleszt ki. A Biztonsági Tanács nem hagyta jóvá Oroszország határozatát, 15 tagból 7, köztük Oroszország és Kína is igennel szavazott, 7 másik nemzet, köztük Franciaország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok szavazott ellene, Svájc tartózkodott. Az elutasításra válaszul a Kreml közölte, hogy ugyanúgy Moszkva is figyelemmel fogja kísérni az Egyesült Államok katonai programját az űrben. Miután 2022 februárjában Oroszország megtámadta Ukrajnát, az oroszok már akkor figyelmeztettek arra, hogy az ukrán hadsereget segítő amerikai műholdak legitim célpontokká válhatnak.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye