USA: Oroszország műholdellenes fegyvert fejleszt

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A Fehér Ház megerősítette, hogy értesülései vannak Oroszország műholdellenes fegyveréről, de azt állítják, hogy nincs közvetlen fenyegetés.

A Fehér Ház február 15-én megerősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint Oroszország műholdellenes fegyverkezési képességet fejleszt ki, és ezt komoly fenyegetésnek minősítette. Az adminisztráció azonban kitart amellett, hogy a fegyver még nem üzemképes, és nem jelent közvetlen veszélyt. A Fehér Ház kénytelen volt foglalkozni a műholdellenes fenyegetésekkel kapcsolatos hírrel, miután a Képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, Mike Turner (R-Ohio) február 14-én nyilvánosan sürgette Biden elnököt az információ titkosításának feloldására, hogy a következményeket nyíltan megvitathassák a Kongresszusban, és az Egyesült Államok szövetségeseivel is. Az elnök nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója, John Kirby a Fehér Ház sajtótájékoztatóján azt mondta az újságíróknak, hogy az adminisztráció hetek óta nyomon követte ezeket a fejleményeket, de titokban kívánta tartani az információkat, miközben stratégiát dolgozott ki, hogy ezt megossza a nyilvánossággal.

A szóban forgó február 9-i indítás. Az Orosz Védelmi Minisztérium érdekében egy Szojuz-2.1v hordozórakétát indítottak a pleszecki kozmodrómból. A hasznosteher egy ismeretlen rakomány volt, amely a Kozmosz-2575 nevet kapta. A vélemények megoszlanak a rakomány célját illetően, vannak akik szerint ez a műholdellenes űreszköz tesztpéldánya volt, viszont több elemző szerint ez csak a 2023 végén indított Kozmosz-2575-hez kapcsolódik. Forrás: Orosz Honvédelmi Minisztérium / Roszkoszmosz

Kirby elmondta, hogy a titkosszolgálati közösségnek komoly aggályai vannak a részletek titkosításának feloldása miatt. Turner kijelentéseit követően azonban a híradók széles körben beszámoltak az állítólagos orosz műholdelhárító fegyverről. Ez a jelentés nyomást gyakorolt a Fehér Házra, hogy erősítse meg a hírszerzést. „Az adminisztráció tegnap nem adott zöld utat, hogy ez az információ nyilvánosságra kerüljön” – mondta Kirby. „Végül eljutottunk arra a pontra, ahol meg tudjuk osztani az amerikai néppel. Ez nem egy aktív képesség, amelyet már telepítettek. És bár Oroszország e különleges képességre való törekvése aggasztó, nincs közvetlen veszély senki biztonságára” – mondta Kirby.

Kirby nem részletezte, hogy a fegyver atommeghajtású-e, amit azt egyes jelentések írtak. Megismételte, hogy ez egy még fejlesztés alatt álló műholdellenes képesség, amelyet csak az elmúlt hetekben erősítettek meg. Noha nem tekinti közvetlen veszélynek, Kirby szerint minden műholdellenes képesség nyugtalanságot kelt, tekintettel a napi Föld körül keringő kormányzati és kereskedelmi műholdak értékére, mindemellett azt is kiemelte, hogy az alacsony Föld körüli pályán keringő Nemzetközi Űrállomás is veszélybe kerülhet.

Indokolatlan a pánik

Harrison visszautasította a média azon állításait is, amelyek szerinte indokolatlan riadalmat váltott ki azzal, hogy a fenyegetést űrben lévő atomfegyvernek minősítette. Az elemzők ezt a forgatókönyvet valószínűtlennek tartják egy nukleáris meghajtású műholdhoz képest, amely nem nukleáris műholdellenes fegyvert hordoz. Kirby nem kívánta kommentálni Oroszország műholdellenes fegyverének konkrét részleteit, sem azt, hogy az atommeghajtású-e. A nukleáris meghajtású műholdakat évtizedek óta használja az Egyesült Államok és Oroszország. A technológia egy atomreaktorra támaszkodik, amely elektromos energiát termel a fedélzeti rendszerek és az elektronikus fegyverek táplálásához. Egyes jelentések szerint Oroszország műholdellenes űreszköze nukleáris meghajtású lehet, de olyan elektronikus fegyvert használ, amely megzavarhat más műholdakat.

Egy atomfegyver az űrben egyértelműen megsértené a Világűrszerződést, ugyanis az Egyesült Államok és a Szovjetunió már 1967-ben megállapodott ebben a korlátozásban, és az országok továbbra is betartják ezt a szerződést, mert egy atomfegyver felrobbantása az űrben valódi zűrzavart okozna, amely válogatás nélkül érintené a műholdakat. Ezzel az USA tisztában van, hisz 1962-ben felrobbantottak egy 1,4 megatonnás atomfegyvert 400 km-es magasságban. Így az megsemmisítette az alacsony Föld körüli pályán lévő műholdak körülbelül egyharmadát, beleértve az Egyesült Királyság első műholdját is.

„De amíg többet nem tudni erről a legújabb fejlesztésről, és ismerve Oroszország ASAT fegyverfejlesztésének és tesztelésének történetét, minden bizonnyal aggódni kell. Gazdaságunk és hadseregünk erősen függ az űrtől, és ezt Oroszország is tudja” – hangsúlyozta Harrison. Peter Garretson, az Amerikai Külpolitikai Tanács védelmi tanácsadója és vezető munkatársa egyetértett abban, hogy egy nukleáris meghajtású űrfegyver forgatókönyve sokkal hitelesebb, mint egy tényleges atomfegyver az űrben. „Meglepne, ha Oroszország ilyen destabilizáló lépést tenne” – mondta. „Nem azt mondom, hogy nem tennék, de a nyílt forráskódú hírszerzésben már egy ideje tudjuk, hogy az atomenergián és egy nagyobb teljesítményű űrreaktor kifejlesztésén gondolkodnak. És tudjuk, hogy érdeklődnek az elektronikus hadviselés iránt, és ezt a technológiát továbbfejlesztették, így számomra értelmesebb lenne egy nukleáris meghajtású elektronikus fegyver” – mondta Garretson.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes ezeket a kijelentéseket kommentálva azt mondta, hogy az Egyesült Államok rosszindulatú kitalációkat hajt végre, nemkívánatos cselekedeteket és szándékokat Oroszországnak tulajdonítva. A Kreml szintén tagadja és elutasítja a vádakat.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye