Útjára indult a negyedik Reszursz-P földmegfigyelő műhold

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

A műhold számos területen nyújt majd segítséget Oroszországnak.

Egy hét leforgása alatt a második indítás is lezajlott ma Bajkonurban. Ezúttal nem egy Szojuz vagy Progressz indult útnak, hanem egy földmegfigyelő műhold, amely magyar idő szerint 11:36-kor indult el egy Szojuz-2.1b hordozórakéta fedélzetén. A start és maga a Föld körüli pályára állítás gond nélkül lezajlott. A Reszursz-P műholdat a Föld felszínének rendkívül részletes, nagy kiterjedésű és hiperspektrális optikai-elektronikus megfigyelésére, valamint rádiócsatornán keresztüli adatátvitelre tervezték, továbbá a kapott információk fogadására, feldolgozására és archiválására is szánták a fogyasztói kérések figyelembevételével együtt. Mindezek mellett az Orosz Védelmi Minisztérium katonai célokra is felhasználhatja. Az első Reszursz-P 2013-ban indult, a második 2014-ben, a harmadik pedig 2016-ban. A műhold 5920 kg tömegű, a tervezett működési élettartama 5 év, a Föld körül 475 km magas poláris pályán fog keringeni.  Fontos kiemelni, hogy a Reszursz-P konstelláció korábbi tagjai nem voltak túl szerencsés műholdak: 

Az első műhold a fedélzeti berendezésének meghibásodása ellenére a várható élettartamának kitöltése után (2018) még 3,5 évvel tovább működött, majd visszavonták a Föld körüli pályáról (nyugdíjazták).
A második műhold 2016-ban és 2017-ben a hőszabályozó rendszer és a fedélzeti számítógép hibái miatt kétszer is üzemképtelenné vált, az ismételt javítások ellenére a szatellit ez idő alatt nem is működött. 2018 novemberében eltávolították az orbitális konstellációból anélkül, hogy a szükséges öt évet kitöltötte volna (tervezetten a légkörbe vezették, majd elégett).
A harmadik korábban 2017-től 2022 áprilisáig megfigyelés alatt állt, ugyanis a műhold egyik napeleme nem nyílt ki teljesen, és ezt a problémát nem lehetett két manőverrel kiküszöbölni, hogy a megfelelő pályára állítsák az űreszközt. Annak ellenére, hogy az akkumulátor a tervezett teljesítménynek csak a felét tudta biztosítani, a műhold elegendő energiát kapott a teljes működéshez, és úgy tűnt, hogy az előírt teljes időtartamig működni fog. 2016. szeptember 6-án az űreszközt gyártó Progressz vezérigazgatója bejelentette, hogy a műhold napeleme teljesen kinyílt, így megkezdhetik a munkát vele. Sajnos 8 hónappal később közölték, hogy a szatellit nem üzemel (az utolsó képek 2017 februárjában érkeztek) a nagy sebességű rádiókapcsolat-adók meghibásodása miatt. Végül 2020. április 22-én, másfél év szünet után újra üzembe helyezték. A LeoLabs szerint 2022-ben a Reszursz-P, amely több évig inaktív volt, egy veszélyes manővert hajtott végre, megközelítve a Kozmosz-2562 űrszondát. 2023 októberében a Reszursz-P újabb manővert teljesített, de ezúttal a műhold teljesen elhagyta a Föld körüli pályát, és a szakértők szerint megsemmisült. A rendeltetésszerű használathoz szükséges öt évből csupán öt hónapig működött.

A Reszursz-P műhold. Forrás: Roszkoszmosz
A start. Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz

A Reszursz-P segítséget nyújt a következőkben:

  • tematikus és topográfiai térképek készítése és aktualizálása;
  • környezetszennyezés ellenőrzése, geológiai feltárás, a bányászatok területén a környezetvédelem, a vízvédelmi és a védett területek monitorozása;
  • információs támogatás olaj-, földgáz-, érc- és egyéb ásványlelőhelyek felkutatásához;
  • a területek fejlesztésének ellenőrzése, adatok beszerzése a terület mérnöki értékeléséhez a gazdasági tevékenység érdekében;
  • információs támogatás autópályák és nagy építmények, utak, vasutak, olaj- és gázvezetékek lefektetéséhez;
  • az illegális fakitermelés azonosítása, ellenőrzése és nyomon követése;
  • termőföldek ellenőrzése, illetve azok használatának ellenőrzése, használaton kívüli területek azonosítása;
  • jégviszonyok felmérése magas szélességi körökben;
  • természeti katasztrófák, balesetek megfigyelése;
  • a veszélyhelyzetek következményeinek felmérése és a helyreállítási intézkedések tervezése.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye