Utolsó fázisához ért a következő Falcon Heavy gyártása és felkészítése

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

Majdnem két év után először láthatta a nyilvánosság az óriásrakéta különböző részegységeit.

Az egyik oldalsó első fokozatot január 26-án fotózták le, amint elhagyja a SpaceX McGregorban található tesztkomplexumát. Itt szerelik össze teljesen a fokozatokat, építik be a Merlin hajtóműveket, és végzik el az első hajtóműteszteket minden egyes új Falcon-9 egységen.

A következő Falcon Heavy az amerikai hadsereg megrendeléséből a USSF-44 küldetésen kap szerepet. Bár a SpaceX-nek rendelkezésére áll két korábban már használt oldalsó első fokozat, valószínű a hadsereg igényei miatt mindhárom első fokozati részegység vadonatúj lesz a rakétán. A küldetés érdekessége, hogy első alkommal fog a SpaceX közvetlenül geostacionárius pályára (ún. direct-to-GEO) állítani egy műholdat. Ez viszont komoly többlettömeget jelent üzemanyag tekintetében, hiszen nagyobb delta-V, tehát sebességváltoztatás szükséges a kívánt magasságú pálya eléréséhez. Másik érdekesség, hogy szintén első alkalommal kísérli meg a SpaceX az oldalsó gyorsítófokozatok egyidejű visszahozatalát két külön drónhajóra, viszont a középső fokozatot mindenképp feláldozzák a nagyobb teljesítményért cserébe, ezzel mintegy 90%-ra megközelítve a teljes feláldozható hasznos teherkapacitást.

A küldetésen használandó egységek közül a két oldalsó fokozat már átesett a megfelelőségi teszten, és közülük egy (a január végén észlelt) már biztos úton van Floridába, ahol a SpaceX hangárjában a végszerelés történik majd, de valószínű a másik is jelenleg útközben van már Cape Canaveralba. Így már csak a középső első fokozatnak, a B1066 jelű hordozórakétának kell a végső teszteket és vizsgálatokat sikerrel vennie. Ennek az egységnek a szállítására várhatóan márciusban vagy áprilisban kerülhet sor, hogy aztán a tervek szerint tavasz végén vagy nyár elején elindulhasson az egyik leglátványosabbnak ígérkező küldetés idén.

Az első, Block 5 egységekből álló Falcon Heavy 2019 áprilisában az Arabsat-6A küldetésen

Fotó: SpaceX

Kép

Az egyik (valószínű az elsőként elkészült) oldalsó fokozat tesztelése McGregorban 2020 októberében

Fotó: SpaceX

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye