Utolsó felkészítési fázisában jár a következő amerikai holdi leszállóegység

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Az Astrobotic januári sikertelen kísérlete után most az Intuitive Machines-nél a lehetőség, hogy első amerikai magáncégként elérjék a Hold felszínét.

Az Intuitive Machines (IM) tegnapi legfrissebb tájékoztatása szerint jól halad Nova-C nevű leszállóegységük végső felkészítése, hogy aztán a tervek szerint legkorábban február közepén útnak indíthassák a Holdra. Mi is részletesen beszámoltunk az Astrobotic Peregrine űreszközének és magának a cégnek hősies januári küzdelméről, az ott fellépő műszaki probléma pedig most az IM-nek is segíthet, hogy a lehető leginkább megpróbálják elkerülni hasonló hiba felmerülését az oxigéntartály szelepének esetében. 

Hasonlóan a Peregrine-hez a Nova-C is a NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS) programjának keretében indulhat el. Ahogy az IM űrbéli rendszerekért felelős alelnöke elmondta, a leszállóegységet már elhelyezték a Falcon-9 rakterében, minden a tervek szerint halad. Pontos indítási dátumot nem közölt, mindössze annyi biztos, hogy a hónap közepén egy három napos indítási ablak áll majd rendelkezésre.
A Nova-C tehát nagyjából másfél hónapon belül a harmadik leszállóegység lesz a fentiekben már említett Astrobotic Peregrine, valamint a Japán Űrügynökség (JAXA) SLIM űreszköze után. Mindkét szervezet nyitott és segítőkész volt az Intuitive Machines szakembereivel, és megosztották tapasztalataikat az egyes problémákkal kapcsolatban, amelyek miatt a Peregrine meg sem kísérelhette a holdraszállást, a SLIM pedig sikeresen eljutott a felszínre, de közben fejre állt.

Az IM-1 küldetésre még 2019-ben szerződött le az amerikai űrhivatal az IM-el 118 millió dolláros összértékben, hogy hat darab műszeregységet juttassanak a Holdra. Ezek között megtalálható lézeres visszatükröző berendezés, sztereó kamera és egyéb tudományos érzékelők is. 

Nova-C IM-2 (PRIME 1, CLPS 3) - Gunter's Space Page
Illusztráció a Nova-C-ről a Hold felszínén. Forrás: Intuitive Machines

Dark mode powered by Night Eye