Utolsó repülésére készül a SOFIA

Kapcsolódó

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a SOFIA misszió végleg befejeződik, mely együtt jár a küldetéshez használt repülőgép nyugdíjazásával is, ami az arizonai Tucsonban található Pima Air & Space Museumban talál állandó otthonra. A repülőgép várhatóan december 13-án, kedden teszi meg utolsó útját az Armstrong Flight Research Center-ből indulva.

A SOFIA repülőgép egy Boeing 747SP utasszállító repülőgép, amely egy átalakításon esett át annak érdekében, hogy képes legyen egy tükrös teleszkópot szállítani. A mérnöki innovációk lehetővé tették, hogy a repülőgép törzsében lévő nagyméretű ajtó repülés közben is nyitva maradjon, így a teleszkóp a Hold, a bolygók, a csillagok, a csillagkeletkezési régiók és a közeli galaxisok infravörös fényét figyelhette meg. A SOFIA nyolc év sikeres tudományos munka után fejezte be tudományos programját.

Forrás: NASA

Ahhoz, hogy a küldetés befejezése után új otthont találjon a gépnek, a NASA követte a feleslegessé vált kormányzati berendezések ártalmatlanítására vonatkozó előírásokat. A Pima, a világ egyik legnagyobb űrkutatási múzeuma olyan tervek kidolgozásán fáradozik, mely arra irányul, hogy a SOFIA repülőgépet mikor és hogyan fogják végül a nagyközönség számára bemutatni. A hat hangár, a 80 hektárnyi szabadtéri bemutatóhely és a világ minden tájáról származó több mint 425 repülőgép mellett a Pima saját restauráló létesítménnyel is rendelkezik, ahol a SOFIA-hoz hasonló repülőgépeket érkezésük után felkészítik a múzeumi kiállításra.

A múzeumban a repülőgép csatlakozik más nevezetes NASA repülőgépekhez, mint például az első Super Guppy-hoz, amely a Saturn-V rakéta alkatrészeit szállította az Apollo-missziókhoz, és a KC-135A-hoz „Weightless Wonder V”, ami alacsony gravitációs körülményeket teremtett tudományos kísérletek elvégzéséhez és az űrhajósok kiképzéséhez.

Forrás: NASA

A SOFIA a NASA és a DLR (Német Űrügynökség) közös projektje volt. A DLR biztosította a távcsövet, a repülőgép tervszerű karbantartását és a küldetés egyéb támogatását. A NASA Ames Kutatóközpontja irányította a SOFIA programját, tudományos és missziós műveleteit, együttműködve a Universities Space Research Association (USRA) szervezettel és a Stuttgarti Egyetemen működő SOFIA Intézettel. A SOFIA 2014-ben érte el teljes üzemképességét, és 2022. szeptember 29-én fejezte be utolsó tudományos repülését.

Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye