Utolsó repülésére készül a SOFIA

Kapcsolódó

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

Nem sikerült tökéletesen a Relativity Space Terran-1 rakétájának bemutatkozása

Egyelőre továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy kinek...

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a SOFIA misszió végleg befejeződik, mely együtt jár a küldetéshez használt repülőgép nyugdíjazásával is, ami az arizonai Tucsonban található Pima Air & Space Museumban talál állandó otthonra. A repülőgép várhatóan december 13-án, kedden teszi meg utolsó útját az Armstrong Flight Research Center-ből indulva.

A SOFIA repülőgép egy Boeing 747SP utasszállító repülőgép, amely egy átalakításon esett át annak érdekében, hogy képes legyen egy tükrös teleszkópot szállítani. A mérnöki innovációk lehetővé tették, hogy a repülőgép törzsében lévő nagyméretű ajtó repülés közben is nyitva maradjon, így a teleszkóp a Hold, a bolygók, a csillagok, a csillagkeletkezési régiók és a közeli galaxisok infravörös fényét figyelhette meg. A SOFIA nyolc év sikeres tudományos munka után fejezte be tudományos programját.

Forrás: NASA

Ahhoz, hogy a küldetés befejezése után új otthont találjon a gépnek, a NASA követte a feleslegessé vált kormányzati berendezések ártalmatlanítására vonatkozó előírásokat. A Pima, a világ egyik legnagyobb űrkutatási múzeuma olyan tervek kidolgozásán fáradozik, mely arra irányul, hogy a SOFIA repülőgépet mikor és hogyan fogják végül a nagyközönség számára bemutatni. A hat hangár, a 80 hektárnyi szabadtéri bemutatóhely és a világ minden tájáról származó több mint 425 repülőgép mellett a Pima saját restauráló létesítménnyel is rendelkezik, ahol a SOFIA-hoz hasonló repülőgépeket érkezésük után felkészítik a múzeumi kiállításra.

A múzeumban a repülőgép csatlakozik más nevezetes NASA repülőgépekhez, mint például az első Super Guppy-hoz, amely a Saturn-V rakéta alkatrészeit szállította az Apollo-missziókhoz, és a KC-135A-hoz „Weightless Wonder V”, ami alacsony gravitációs körülményeket teremtett tudományos kísérletek elvégzéséhez és az űrhajósok kiképzéséhez.

Forrás: NASA

A SOFIA a NASA és a DLR (Német Űrügynökség) közös projektje volt. A DLR biztosította a távcsövet, a repülőgép tervszerű karbantartását és a küldetés egyéb támogatását. A NASA Ames Kutatóközpontja irányította a SOFIA programját, tudományos és missziós műveleteit, együttműködve a Universities Space Research Association (USRA) szervezettel és a Stuttgarti Egyetemen működő SOFIA Intézettel. A SOFIA 2014-ben érte el teljes üzemképességét, és 2022. szeptember 29-én fejezte be utolsó tudományos repülését.

Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye