Úton a Capella Space legújabb műholdja

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Többszöri halasztást követően – melyek technikai és időjárási körülmények miatt voltak szükségesek -, végre elindult a Rocket Lab fekete, az indítóálláson pedig fehérré „átszíneződő” Electron hordózója, ami a Capella Space harmadik generációs földmegfigyelő műholdját szállította az űrbe a We Love The Nightlife keretén belül.

A magyar idő szerint 01:45-kor, a Mahia-félszigetről startoló rakéta ezúttal nem tartogatott meglepetéseket, és hiba nélkül, a megszokott fürgeségével emelkedett el a LC-1B indítóállásról. Ezt követte a szuperszonikus sebesség elérése a küldetés 55. szekundumában, majd pár másodperc után a Max-Q szakasza. Amint az első fokozati rakétamotorok leálltak a nagyjából 2 és fél percnyi működésük után, sor kerülhetett a fokozatok szétválására, majd a második fokozat egy darab vákuumra optimalizált hajtóművének beindítására. Egy picit ugorva az időben, elérkeztünk a következő fontos mérföldkőhöz, mégpedig az ún. battery hot swap művelethez, tehát a fokozat kimerülő akkumulátorának cseréjéhez, mely szintén papírforma szerint zajlott le.

A repülés 9. percéhez érve leállt a második fokozat hajtóműve is, és újabb szeparációnak lehettünk szemtanúi, ugyanis az Electron végfokozata ekkor távolodott el a 160 kilogrammos műholddal. Curie nevű hajtóműve T+00:54:22-kor indult be, és kb. 3 perc után már be is fejezte működését, mellyel a kijelölt 640 km magas alacsony Föld körüli pályára juttatta az Acadia vagy más néven Capella-11 szatellitet.

A Rocket Lab és az Electron névre keresztelt kis teherbírású rakétájuk számára ez a megbízatás jelentette összességében a 40. küldetést, 2023-ban pedig már nyolcszor bonyolítottak le indítást. Továbbá érdemes megemlíteni, hogy a korábban már repült Rutherford hajtómű hibátlanul működött, mely fontos lépés az Electron újrafelhasználhatósága felé.

 
Forrás: Rocket Lab
Dark mode powered by Night Eye