Úton a Crew-7 személyzete a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A négytagú csapat magyar idő szerint 09:27-kor indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra, és percekkel később már stabil Föld körüli pályán voltak.

Washington D.C., Koppenhága, Moszkva és Tokió is örülhet, ugyanis a SpaceX Crew-7 négytagú személyzete épségben Föld körüli pályára állt a Crew Dragon Endurance űrhajóval. A start helyszíne a floridai Kennedy Űrközpont volt, azon belül pedig az LC-39A indítóállás. A közel 12 tonnás űrhajót az amerikai űrprogram igáslova, a Falcon-9 hordozórakéta juttatta a világűrbe.

Az előbb említett fővárosok már utalnak az asztronauták nemzetiségére: Jasmin Moghbeli amerikai, Andreas Mogensen dán, Konsztantyin Boriszov orosz és Furukava Szatosi japán űrhajósok kezdték meg a mai nappal a közel 6 hónapos küldetésüket a Nemzetközi Űrállomáson – pontosabban még nem értek az űrállomásra, a két űreszköz összekapcsolódására csak holnap délelőtt kerülhet sor.

A start pillanata. Kép forrása: Richard P. Gallagher (X.com)

A rakéta elsődleges funkciójában tökéletesen működött, és Moghbeli parancsnok szavaival élve „sima” volt a repülés a Dragonnal. A pályára állást követően a megfelelő időben vált le az Endurance a rakétáról, és nem sokkal később az orrkúp is kinyílt, hogy az ott elhelyezett Draco finom-manőverezési hajtóművek működésbe léphessenek.

A visszatérésnél egy kisebb anomália léphetett fel, ugyanis a tervezett 11 másodperc helyett csak 3 másodpercig fékezték a hajtóművek a Falcon-9 első fokozatát. Ennek következtében a légkörbe való visszatérés is „rázósabb” lehetett, amit a fedélzeti kamerákon is észlelni lehetett. Később azonban a kis galiba ellenére a booster épségben landolt az LZ-1 leszállási területen.

Ez volt a 250. Falcon-9 indítás a rakéta üzembe helyezése óta, ezzel egyben pedig az Endurance űrkabin 3. repülése a Crew-3 és Crew-5 missziók után.

A Crew Dragon Endurance a Falcon-9 rakéta tetején a start előtt. Kép forrása: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye