Úton a Crew-7 személyzete a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A négytagú csapat magyar idő szerint 09:27-kor indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra, és percekkel később már stabil Föld körüli pályán voltak.

Washington D.C., Koppenhága, Moszkva és Tokió is örülhet, ugyanis a SpaceX Crew-7 négytagú személyzete épségben Föld körüli pályára állt a Crew Dragon Endurance űrhajóval. A start helyszíne a floridai Kennedy Űrközpont volt, azon belül pedig az LC-39A indítóállás. A közel 12 tonnás űrhajót az amerikai űrprogram igáslova, a Falcon-9 hordozórakéta juttatta a világűrbe.

Az előbb említett fővárosok már utalnak az asztronauták nemzetiségére: Jasmin Moghbeli amerikai, Andreas Mogensen dán, Konsztantyin Boriszov orosz és Furukava Szatosi japán űrhajósok kezdték meg a mai nappal a közel 6 hónapos küldetésüket a Nemzetközi Űrállomáson – pontosabban még nem értek az űrállomásra, a két űreszköz összekapcsolódására csak holnap délelőtt kerülhet sor.

A start pillanata. Kép forrása: Richard P. Gallagher (X.com)

A rakéta elsődleges funkciójában tökéletesen működött, és Moghbeli parancsnok szavaival élve „sima” volt a repülés a Dragonnal. A pályára állást követően a megfelelő időben vált le az Endurance a rakétáról, és nem sokkal később az orrkúp is kinyílt, hogy az ott elhelyezett Draco finom-manőverezési hajtóművek működésbe léphessenek.

A visszatérésnél egy kisebb anomália léphetett fel, ugyanis a tervezett 11 másodperc helyett csak 3 másodpercig fékezték a hajtóművek a Falcon-9 első fokozatát. Ennek következtében a légkörbe való visszatérés is „rázósabb” lehetett, amit a fedélzeti kamerákon is észlelni lehetett. Később azonban a kis galiba ellenére a booster épségben landolt az LZ-1 leszállási területen.

Ez volt a 250. Falcon-9 indítás a rakéta üzembe helyezése óta, ezzel egyben pedig az Endurance űrkabin 3. repülése a Crew-3 és Crew-5 missziók után.

A Crew Dragon Endurance a Falcon-9 rakéta tetején a start előtt. Kép forrása: NASA

Dark mode powered by Night Eye