Úton a CRS-29 Cargo Dragon a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

A nap képe #1501 – OneWeb ST-31

A Szojuz-2.1b rakéta, mely 36 db OneWeb műholdat szállított...

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

Elindult a 29. teherszállító küldetés a NASA és a SpaceX együttműködésében.

Frissítés 11.11.: A Dragon teherűrhajó magyar idő szerint 11:07-kor sikeresen, és önállóan dokkolt a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljának elülső dokkolóportjához. A folyamatot Jasmin Moghbeli és Loral O’Hara felügyelte.

Ahogy szerdai cikkünkben írtuk, elérkezett az idő egy újabb Cargo Dragon indulására, hogy friss ellátmányt és kísérleti eszközöket kapjanak a Nemzetközi Űrállomás személyzetének tagjai. A CRS-29 keretében megvalósuló indításra magyar idő szerint éjjel 2:28-kor került sor a Kennedy Űrközpontból. Az LC-39A indítóállásról felemelkedő Falcon-9 B1081.2, mely a jelenlegi flotta legfiatalabb tagja, második útját kezdte meg – ez volt az a fokozat, mely az augusztus 26-án elstartolt Crew-7 küldetésen debütált, így eddig kettőből két bevetése az ISS-re irányuló indítás volt. 

Fotó: SpaceX

Az emelkedési fázis ezúttal is forgatókönyv szerint zajlott, semmilyen műszaki hiba nem akadályozta a rakétát. Az első fokozat a szétválás után megkezdte visszatérését az LZ-1 leszállási zónára, a fordító manőver közben a hajtóművek gázcsóvái csodás látványt nyújtottak a floridai égbolton. A hordozó a repülés lezárásaként hibátlan leszállást hajtott végre a szárazföldi landolási zónán.

A fotó felső részén az első fokozat visszatérése során keletkező légköri jelenség, alatta pedig a második fokozat távolodása látszik. Fotó: Trevor Mahlmann

 

Fotó: SpaceX

A második fokozat folytatta útját a kijelölt 200 km-es magasság és kb. 27000 km/órás sebesség eléréséig. A küldetés megkezdése után 12 perccel pedig le is vált a Dragon, hogy önállóan folytassa útját az ISS felé. A tervek szerint holnap délelőtt 11:20 körül fog megérkezni az űrállomáshoz, majd automata üzemmódban dokkol a Harmony modul elülső dokkolóportjához. 

Fotó: spaceflightnow.com
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye