Úton a harmadik teljesen privát személyzet a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Az Axiom Mission-3 tagjai másfél nap alatt érik el az ISS-t.

Frissítés 01.20.: Magyar idő szerint ~11:42-kor sikeresen dokkolt az Ax-3 személyzetének Dragon űrhajója a Harmony modul elülső csatlakozópontjára. Jelenleg tizennégy űrhajós tartózkodik az űrben: Michael López-Alegria, Walter Villadei, Marcus Wandt, Alper Gezeravci (Ax-3), Loral O’Hara, Nyikolaj Csub, Oleg Kononyenko, Konsztantyin Boriszov (Szojuz MSz-24), Konsztantyin Boriszov, Andreas Mogensen, Jasmin Moghbeli, Furukava Szatosi (Crew-7), Csiang Hszinlin, Tang Hungbo, Tang Sengcsie (Sencsou-17).


Eredeti cikk

Tegnap este magyar idő szerint 22:49-kor elindult az Axiom Space és a SpaceX együttműködésének keretében az Axiom Mission-3 (Ax-3), mely immár a harmadik privát személyzet repülését jelenti a Nemzetközi Űrállomásra. Az első ilyen jellegű küldetésre 2022. április 8-25., a másodikra pedig 2023. május 21-31. között került sor. Az Ax-3 egyúttal 2024 első személyzetes űrrepüléseként kezdődhetett meg.

Az indításra egy napos halasztás után volt ismét lehetőség (az okról nem adtak ki közleményt). A négytagú személyzetet a szokásos módon az indítóálláshoz szállították, majd a földi kisegítő csapat megfelelően beszíjazta őket üléseikbe, és a kabin oldalsó zsilipajtaját is sikerült elsőre résmentesen lezárni. Ha már a kabin, azaz az űrhajó szóba került: ahogy az Ax-2 esetében, úgy ezúttal is a Crew Dragon Freedom a „kiválasztott”, melynek első küldetése a SpaceX Crew-4 volt. A visszaszámlálást és a végső felkészülést semmilyen műszaki vagy időjárásbeli probléma nem hátráltatta, a négy űrhajós pedig nyugodtan várhatta a percek lepergését.

Freedom indításáért és a kijelölt keringési pályára juttatásáért a Falcon-9 B1080-5 jelű hordozórakéta volt felelős. A két jármű már nem először repült együtt, hiszen az űrhajóhoz hasonlóan a rakéta is ugyanaz volt, mint a tavaly tavaszi Ax-2 küldetés során.
A Falcon-9 a Kennedy Űrközpont LC-39A indítóállásáról startolva a szokásos magabiztossággal hajtotta végre feladatát, és miután az első fokozat levált a másodikról, a visszatérést majd a leszállást is sikerrel abszolválta az LZ-1 szárazföldi leszállási zónára, ezzel 5. repülését lezárva. A második fokozatról T+12 perc után vált le az űrhajó, ami önállóan folytathatta az ISS „elkapását”. Az indítás tehát ismét tökéletesen lezajlott, de a Crew Dragonra másfél napos repülés vár, amíg a tervek szerint szombaton magyar idő szerint 11:15 körül dokkolhat az ISS Harmony moduljának elülső csatlakozópontjára. Addig számos pályaemelő- és korrigáló műveletet kell automata üzemmódban végrehajtania.

A Falcon-9 B1080 startja az LC-39A indítóállásról. Fotó: SpaceX

A személyzet tagjai

Először fordul elő az amerikai űrrepülés történetében, hogy a küldetés személyzetének minden tagja az Egyesült Államokon kívül született. Az Ax-3 ebből a szempontból is elsőséget jelent, de az űrhajósok más okokból is elsőnek mondhatják magukat.

Michael López-Alegria (spanyol-amerikai) – parancsnok
A NASA-tól való visszavonulása után immár az Axiom Space fő űrhajósa Peggy Whitson mellett. Ő volt az Ax-1 parancsnoka is, így ő mondhatja el magáról először, hogy két alkalommal is repült egy Crew Dragonnal. A veteránok között is veteránnak számító „MLA” (ahogy sokan becézik) immár hatodik űrrepülését kezdte meg, korábban három alkalommal vett részt űrsikló-küldetéseken (STS-73, STS-92 és STS-113), illetve egy Szojuz-misszión (TMA-9). Az ISS-en végrehajtott űrséták számának és hosszának tekintetben is NASA-csúcstartó: tíz alkalommal összesen 67 órát és 40 percet töltött járművön kívüli tevékenységgel.

Walter Villadei (olasz) – pilóta
Az Olasz Légierő ezredese tavaly júniusban juthatott első alkalommal az űrbe, amikor a Virgin Galactic-01 küldetésen pár perc erejéig az űr határát elérve élte át a mikrogravitáció élményét, miközben az Olasz Légierő számára hajtott végre több kisebb kísérletet. Ezúttal is tudományos jellegű misszióra indult, egyúttal a légierő megalakulásának 100. évfordulóját ünnepelve. 

Marcus Wandt (svéd) – küldetés-specialista
Wandt is légierő pilótaként került be az Axiom Space programjába. Érdekesség, hogy az Európai Űrügynökség űrhajós-kiválasztási folyamatának lezárásaként 2022 októberében szerezte meg a képesítést, így mindössze 1 évvel és 3 hónappal a kinevezése után már részt is vehet első űrrepülésén. Svédország második űrhajósa, de az első, aki kereskedelmi program keretében indulhat a Nemzetközi Űrállomásra. 

Alper Gezeravci (török) – küldetés-specialista
Ahogy Villadei és Wandt, ő is hazájának légierejében szolgál, de a Turkish Airlines-nál kereskedelmi pilótaként is tevékenykedett korábban. Törökország legelső űrhajósa, így az országnak igazi ünnep és óriási mérföldkő, hogy először küldhet embert nem csak a világűrbe, hanem rögtön az ISS-re! Persze a török űripar már ismert különböző távközlési és földmegfigyelő műholdjairól, de személyzetes űrprogramja még csak most van kialakulóban. 

Wandt, López-Alegria, Villadei és Gezeravci. Fotó: Axiom Space

 

Az első fokozat visszatérése. Fotó: SpaceX

Az indítást mi is élőben közvetítettük, az adást itt tudjátok visszanézni:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye