Úton a Hold felé a Csang’e-6 mintavételi szonda

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Ez lehet a harmadik kínai leszállóegység, mely sikeresen eléri a Hold felszínét.

Megkezdődött Kína idei második Hold-küldetése, sikeresen elindult a Csang’e-6 leszállóegység, mely mintavételi szondaként fog tevékenykedni a Hold túlsó felén a déli pólusnál, és amellyel a Csang’e-5 sikerét szeretnék megismételni. A mostani missziót megelőzően márciusban már útnak indult a Csüecsiao-2 (Szarka híd 2) átjátszó műhold, hogy a folyamatos adattovábbítást biztosítsa majd a szonda és a földi irányítóközpont között.

A harmadik kínai holdi leszállóegységet egy Hosszú Menetelés-5 (CZ-5) hordozóval indították el magyar idő szerint 11:27-kor a Hajnan-szigeten fekvő Vencsang Űrközpontból. A rakétacsalád egyetlen hidrolox (cseppfolyósított hidrogént és oxigént felhasználó) tagja egyben Kína legerősebb jelenleg aktív rakétája is, korábban több fontos küldetést hajtottak már végre vele (pl. a Tienkung Űrállomás két labormodulját, a Ventient és a Mengtient, illetve az előző holdszondát, a Csang’e-5-öt is ilyen típus juttatta az űrbe). A 2018-ban üzembe állított CZ-5-nek ez volt összességében a nyolcadik felbocsátása, ha pedig az 5B variánst is hozzávesszük, tizenkét alkalommal teljesített szolgálatot, és tizenegy sikert mondhat magáénak.
A négy darab oldalsó, folyékony hajtóanyagú (RP-1 rakétakerozin + oxigén) segédrakéta és az első fokozat összesen 10636 kN tolóerővel emelte a magasba a több mint 850 tonna felszálló tömegű járművet. Az emelkedés első fázisa 173 másodpercig tartott, amikor is a segédrakéták leváltak, és a „csupasz” főfokozat tovább folytatta útját az űrbe. A világ rakétáinál alkalmazott indítási profilhoz képest meglepően hosszú szakasz következett, ugyanis az első fokozat egészen 483 másodpercig, tehát több mint 6 percig gyorsította a második fokozatot. Ez utóbbi a sikeres leválást követően begyújtva két darab, szintén hidrogén+oxigén hajtóanyagú vákuumra optimalizált hajtóművét, T+740 másodperig (~12,5 perc) folytatta a pályaemelést és a gyorsítást, melynek végén a kijelölt parkoló keringési pályát elérte a fokozat. Egy újabb hajtóműves manővert követően a Csang’e-6 végül hibátlanul vált le holdirányú pályán, hogy megkezdje önálló útját. Ezzel az indítás teljes sikerként könyvelhető el, és Kína másfél hónap alatt két sikeres Hold felé tartó indítást könyvelhet el.

A CZ-5 útban a világűr felé. Forrás: CGTN

A Csang’e-6-tal utazó további űreszközök

Kína nem magában hajtja végre a mostani mintavételi küldetést, ugyanis a leszállóegységhez több nemzetközi partner által gyártott tudományos eszköz is társult.
A francia Research Institute of Astrophysics and Planetology (IRAP) nevű intézet egy radon detektort küld a Holdra, amivel a regolit és a vízjég nemesgáz-tartalmát, illetve esetleges gázkibocsátásokat kívánják mérni. A radonon kívül további izotópok, főleg a hélium-3 és 4 jelenlététét vizsgálják, mely jelentős nyersanyag lehet a jövőbeli nemzetközi holdi tervek megvalósításához.
A szondán helyet kapott még két olasz gyártású passzív lézeres helyzetmeghatározó eszköz, egy svéd mérőműszer, mely negatív töltöttségű ionizált részecskék jelenlétét kutatja majd, illetve egy pakisztáni cubesat is, amit egyetemisták alkottak meg. 

A Csang’e-6 három fő része fentről lefelé: mintavételi- és felszálló egység, leszállóegység, orbiter (keringőegység). Forrás: Kínai Nemzeti Űrhivatal

Az indítást mi is élőben közvetítettük, az adás során számos érdekességről beszélgettünk, amit itt tudtok visszanézni:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye