Úton a Nauka a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Frissítés (20:39)

A Nauka a kijelölt pályán halad (375×199 km, 51,6° inklináció), a Proton-M rakéta teljesítette a rá bízott feladatot. Sajnos telemetria hiányában nem tudták megerősíteni a Kursz-A dokkolórendszer 2ASF1-M-VKA antennájának kinyitását, valamint az egyik dokkolóport aktiválásával is gond volt (nem az a dokkolóport amivel az ISS-hez fog csatlakozni az űrmodul).

Emellett az infravörös tartományban dolgozó horizont-érzékelő, több navigációs és pozicionáló rendszer, valamint számos kormányfúvóka/hajtómű tesztje során sorozatos hibaüzenetek léptek fel, ezért az irányítóközpont felfüggesztette a teszteket, de dolgoznak a problémák megoldásán.

Cikkünket frissítjük, amint új hírekkel tudunk szolgálni.

Frissítés: Az új információkat egy új hírfolyamban találjátok, itt.

Magyar idő szerint ma 16:58-kor sikeresen elstartolt a Nemzetközi Űrállomás új modulja, a Nauka. A startra egy Proton-M rakétával került sor Bajkonurból, a 200/39-es startállásból. A Nauka tudományos laboratóriumot eredetileg 2007-ben tervezték indítani, azonban számos technikai probléma miatt hosszú éveket késett a modul felbocsátása – a Nauka hosszú történetéről a küldetés előzetesében írtunk részletesen.

A Nauka startja

A Proton-M rakéta sikeres indítása után kb. 10 perccel a Nauka egy kb. 190 x 350 km magas pályára állt, és a kommunikációs antennáit és napelemeit is sikeresen kinyitotta. Ezután a rendszereinek a hosszú és alapos ellenőrzése kezdődik meg, aminek a végén, július 29-én 15:25-kor, vagyis 8 nappal a start után csatlakozik majd a Nemzetközi Űrállomásra. Mielőtt azonban a Nauka kiköthetne, július 23-án 15:17-kor a Progressz MSz-16 teherhajó még leválasztja a Pirsz modult, így felszabadítva a helyet az új modulnak.

A Nemzetközi Űrállomás így 11 év után bővül újabb orosz modullal: legutóbb 2010-ben a Rasszvet kikötőmodult csatlakoztatták az ISS-re.

Emelkedés közben

A Naukáról és a küldetésről további részleteket itt találtok.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye