Úton a SpaceX legújabb Cargo Dragon teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

Frissítés nov. 27. 13:45: magyar idő szerint 13:39-kor megérkezett és sikeresen dokkolt a Cargo Dragon a Nemzetközi Űrállomásra.

Eredeti cikk

A kedd esti halasztás után tegnap este elindult a SpaceX CRS-26 jelű utánpótlás szállító küldetése az ISS-re. A küldetésen a cég egy új Falcon-9 rakétája (B1076), illetve egy új Cargo Dragon második generációs teherűrhajója (C211) is bemutatkozott, hasonlóra legutóbb a tavaly júliusi CRS-21 misszió keretében volt példa.

A hordozó magyar idő szerint 20:20-kor hagyta el a Kennedy Űrközpont LC-39A indítóállást, ahonnan szokás szerint a személy- és teherszállító küldetéseket indítják az ISS-re. Az emelkedés során minden rendben zajlott, az első fokozat a szétválás után ún. boostback burn-t (hajtóműves lassító manővert) is végrehajtott, melynek köszönhetően a visszatérési pálya lerövidült, és így a Just Read The Instructions drónhajó jóval közelebb várakozhatott Florida partjaitól az Atlanti-óceánon. A fokozat a sikeres manőverezés után végül tökéletes leszállást hajtott végre, majd 12 perccel az indítást követően a Cargo Dragon is levált a második fokozatról, megkezdve önálló útját az ISS-re. Ezúttal viszonylag rövid megközelítési fázis során fogja elérni az űrállomást, ugyanis a tervek szerint már ma délután 13:30-kor el is éri célját az űrhajó, és a Harmony modul zenit oldali, tehát világűr felé néző dokkolóportjára fog automatikusan kikötni (ennek végrehajtása után frissítjük cikkünket is). A C211 jelű Dragon többek között egy új pár iROSA napelemtáblát visz magával a Nemzetközi Űrállomásra, a többi hasznos teherről pedig ebben a cikkben olvashattok.

Az indítást mi is élőben közvetítettük Youtube-csatornánkon, amit itt tudtok visszanézni:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye