Úton a SpaceX legújabb Cargo Dragon teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

Nem sikerült tökéletesen a Relativity Space Terran-1 rakétájának bemutatkozása

Egyelőre továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy kinek...

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Frissítés nov. 27. 13:45: magyar idő szerint 13:39-kor megérkezett és sikeresen dokkolt a Cargo Dragon a Nemzetközi Űrállomásra.

Eredeti cikk

A kedd esti halasztás után tegnap este elindult a SpaceX CRS-26 jelű utánpótlás szállító küldetése az ISS-re. A küldetésen a cég egy új Falcon-9 rakétája (B1076), illetve egy új Cargo Dragon második generációs teherűrhajója (C211) is bemutatkozott, hasonlóra legutóbb a tavaly júliusi CRS-21 misszió keretében volt példa.

A hordozó magyar idő szerint 20:20-kor hagyta el a Kennedy Űrközpont LC-39A indítóállást, ahonnan szokás szerint a személy- és teherszállító küldetéseket indítják az ISS-re. Az emelkedés során minden rendben zajlott, az első fokozat a szétválás után ún. boostback burn-t (hajtóműves lassító manővert) is végrehajtott, melynek köszönhetően a visszatérési pálya lerövidült, és így a Just Read The Instructions drónhajó jóval közelebb várakozhatott Florida partjaitól az Atlanti-óceánon. A fokozat a sikeres manőverezés után végül tökéletes leszállást hajtott végre, majd 12 perccel az indítást követően a Cargo Dragon is levált a második fokozatról, megkezdve önálló útját az ISS-re. Ezúttal viszonylag rövid megközelítési fázis során fogja elérni az űrállomást, ugyanis a tervek szerint már ma délután 13:30-kor el is éri célját az űrhajó, és a Harmony modul zenit oldali, tehát világűr felé néző dokkolóportjára fog automatikusan kikötni (ennek végrehajtása után frissítjük cikkünket is). A C211 jelű Dragon többek között egy új pár iROSA napelemtáblát visz magával a Nemzetközi Űrállomásra, a többi hasznos teherről pedig ebben a cikkben olvashattok.

Az indítást mi is élőben közvetítettük Youtube-csatornánkon, amit itt tudtok visszanézni:

Dark mode powered by Night Eye