Úton a Szojuz MSz-23

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Ma éjszaka, kicsivel éjfél után elindult a személyzet nélküli Szojuz MSz-23, mely a hűtőfolyadék-szivárgást szenvedett Szojuz MSz-22 űrhajót hivatott felváltani. A startra magyar idő szerint 01:24-kor került sor, ekkor emelkedett magasba a küldetés hordozórakétája, a Szojuz 2.1a, ami az éjszakai indításnak köszönhetően ismét csodás látványt nyújtott.

A hajtóművek, valamint az oldalsó gyorsítórakéták gond nélkül kezdték meg működésüket, miközben a rakéta a megszokott módon még pár mp-ig az indítóálláson maradt. Ezt követően kezdődött meg az emelkedés fázisa, mely mint fentebb is írtuk, remek látképpel ajándékozta meg a nézőket. A 4 oldalsó, első fokozatként üzemelő gyorsítórakéta az indulást követő 2. percben vált le, mely „Koroljov-keresztként” ismeretes. Ekkor a rakéta kb. 50 kilométeres magasságban járt, és nagyjából 4500 km/h sebességgel haladt. A misszió további fázisai, úgymint a fokozatok szétválása, valamint az űrhajó szeparációja is hibamentes folyamatként zajlott le, így utóbbi megkezdhette 2 napos útját a Nemzetközi Űrállomásra.

A Szojuz MSz-23, mint említettük személyzet nélkül fog megérkezni az ISS-re, így teljesen autonóm módon dokkol majd annak Poiszk moduljához, amit a Progressz MSz-21 február 18-i távozása szabadított fel. A Roszkozmosz természetesen ezzel kapcsolatban kihasználta a lehetőséget, és 429 kg felszerelést és ellátmányt küldött a állomás fedélzetére. A sérült MSz-22 űrhajót az MSz-23 sikeres megérkezése után fogják majd leválasztani, de előtte minden szükséges eszközt és felszerelést áthelyeznek majd az újonnan érkezett egységbe.

Az egyetlen „utas”. Forrás: NASA

Forrás: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye