Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Kapcsolódó

A Roszkoszmosz és a NASA egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal

Az egységes dokkolóportokat az űrben történő kölcsönös segítségnyújtás érdekében...

A nap képe #1440 – Bandwagon-1 küldetés

A Bandwagon-1 misszió Falcon-9-ese, mely 11 űreszközt állított pályára.

Megszületett az Artemis Egyezmény 37. aláírása is

Április 15-én, azaz a mai napon került sor az...

Újfajta kereskedelmi távérzékelő műholdat indított ma reggel Kína

A Kaocsing típusú űreszköz fél méteres felbontásban lesz képes...

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt a Tinkung főmoduljára, melyre magyar idő szerint ~10:29-kor került sor. Az űrhajósok a kabin nyitását követően átlebegtek a fedélzeten tartózkodó társaikhoz, így hivatalosan is hat főre bővült a Kínai Űrállomás. A Sencsou-15 legénysége várhatóan június 3-án fog visszatérni a Földre.

Forrás: CCTV

Eredeti cikk

Hamarosan ismét 6 főt számlálhat a Kínai Űrállomás, azaz a Tienkung, hiszen úton van a Sencsou-16 személyzete, hogy felváltsák a jelenleg a fedélzeten tartózkodó Sencsou-15 tajkonautáit.

A Hosszú Menetelés-2F (CZ-2F) rakéta magyar idő szerint hajnali fél négykor hagyta el a Csiücsüan Űrközpont SLS-1 startállását, hogy a megfelelő pályára állítsa a Sencsou-16 űrhajót és annak háromfős személyzetét. A négy oldalsó segédrakétával ellátott hordozó gond nélkül teljesítette az emelkedési fázist, majd a kellő magasság elérésekor az említett, ekkor már kiégett és holtteherként viselkedő segédrakéták is sikeresen leváltak. Nem sokkal ez után az első fokozat szeparációja is megtörtént, és a második fokozat YF-24B hajtóműve vette át a staféta botot a jóval hosszabb időtartamú gyorsítás és emelkedési szakaszban. Az űrhajó védőburkolatának leválása, majd az említett YF-24B leállása maradt csak hátra, de ezek is hibamentesen lezajlottak. A Kínai Nemzeti Űrhivataltól ezt követően érkezett a megerősítés, miszerint a Sencsou-16 a kívánt pályára állt, és úton van a Tienkungra.

Kuj Hajcsao. Forrás: Weibo

Csing Haj-peng, Csu Jangcsu, Kuj Hajcsao űrhajója a Tienho főmodulra fog dokkolni, melyre a tervek szerint még ma délelőtt sor kerül. Amint a tajkonauták átlebegnek, pár napig ismét 6 főt fog kiszolgálni a Kínai Űrállomás, összességében pedig így 17 ember (rekord) tartózkodik egyidejűleg az űrben (az Ax-2 ledokkolásáig, ami ma 17:05-kor várható).

Tienkung: Csang Lu, Fej Csün-lung, Teng Csingming (Sencsou-15), Csing Haj-peng, Csu Jangcsu, Kuj Hajcsao (Sencsou-16)

Nemzetközi Űrállomás: Dr. Sultan Al-Nejadi, Andrej Fegyajev, Warren Hoburg, Stephen G. Bowen (Crew-6), Szergej Prokopjev, Dmitrij Petelin, Frank Rubio (MSz-23), Peggy Whitson, John Shoffner, Ali Al-Karni, Radzsana Barnavi (Ax-2)

Dark mode powered by Night Eye