Úton az idei első orosz teherszállítmány a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Ma reggel a Szojuz-2.1a rakéta is feliratkozott az idei indítási listára, ami a Progressz MSz-22 teherűrhajóval startolt el a Bajkonur Űrközpont 31/6 indítóállásáról. Utóbbi több mint 2,5 tonna ellátmányt, utánpótlást és kísérleti eszközöket szállít a Nemzetközi Űrállomásra, immár 22. alkalommal, mióta az MSz verzió 2015 decemberében debütált. Az indítást megelőzően kedd reggel levált a Progressz MSz-20 az ISS Zvezda moduljának hátsó dokkolóportjáról, hogy helyet biztosítson a következő teherűrhajónak. 

A start ezúttal is gond nélkül lezajlott az igencsak öreg, de megbízható Szojuz rakétával, és a kijelölt alacsony Föld körüli pályára állította a Progresszt, ahonnan az a következő napokban önerejéből fogja növelni a pályamagasságát, hogy aztán a tervek szerint szombaton délelőtt automatikus üzemmódban dokkoljon az űrállomásra. Számok tekintetében ez volt a 153. teherszállítmány indítása az ISS felé, a Progressz űrhajónak pedig a 175. küldetése kezdődött meg.

Az indulás pillanata. Forrás: Roszkoszmosz

„Koroljov-kereszt” Forrás: Roszkoszmosz

Dark mode powered by Night Eye