Úton az idei második orosz teherszállítmány

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

Frissítés 05.24.: A Progressz teherűrhajó sikeres dokkolást hajtott végre magyar idő szerint 18:19-kor, és nagyjából hat hónapot tölt majd el az űrben. A Poiszk modulhoz csatlakozott kapszula közel három tonna élelmiszerrel, üzemanyaggal és ellátmánnyal látta el az Expedíció-69 űrhajósait.

Eredeti cikk

Mozgalmas napot tudhattak volna maguk mögött az indítóállások, hiszen mára volt tervezve az SLC-40, és a Naro Űrközpont LC-2 startállásának üzemelése is, azonban csak a kazahsztáni 31/6 számú teljesített végül ma feladatot. A Progressz MSz-23 Szojuz hordozója innen kezdte meg útját, egészen pontosan magyar idő szerint 14:56-kor. A 2.1a variáns ennek során egy újabb, az idei évet tekintve a második orosz teherszállítmánnyal emelkedett el, melynek fázisai a rakéta megbízhatóságának köszönhetően mintaszerűen zajlottak le.

A kialakításában az űrhajósokra szabott Szojuz űrhajóra hasonlító Progressz 9 perccel az indítást követően vált le, és jelenleg úton van a Nemzetközi Űrállomásra. Megérkezése egészen gyorsan, két keringés után, és 3,5 óra elteltével várható, hogy végül dokkoljon a Poiszk modulra. Ehhez az ún. Kursz-NA automata rendszert fogja alkalmazni, de egy esetleges, nem várt hiba esetén megoldható a csatlakoztatása kézi módszerrel is, ami a TORU (Tele-Robotically Operated Rendezvous Unit) segítségével történik.

A számokat tekintve ez volt a Szojuz-2.1a variáns 4. repülése 2023-ban, összességében pedig a 69. missziója. A következő Szojuz startra a tervek szerint május 26-án kerül sor, melyről hamarosan megjelenő küldetésprofilunkban olvashattok.

Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye