Úton az idei második orosz teherszállítmány

Kapcsolódó

CNSA | Sencsou-16 küldetésprofil

A Sencsou-program tizenegyedik személyzettel ellátott küldetésére kerülhet sor a...

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

Frissítés 05.24.: A Progressz teherűrhajó sikeres dokkolást hajtott végre magyar idő szerint 18:19-kor, és nagyjából hat hónapot tölt majd el az űrben. A Poiszk modulhoz csatlakozott kapszula közel három tonna élelmiszerrel, üzemanyaggal és ellátmánnyal látta el az Expedíció-69 űrhajósait.

Eredeti cikk

Mozgalmas napot tudhattak volna maguk mögött az indítóállások, hiszen mára volt tervezve az SLC-40, és a Naro Űrközpont LC-2 startállásának üzemelése is, azonban csak a kazahsztáni 31/6 számú teljesített végül ma feladatot. A Progressz MSz-23 Szojuz hordozója innen kezdte meg útját, egészen pontosan magyar idő szerint 14:56-kor. A 2.1a variáns ennek során egy újabb, az idei évet tekintve a második orosz teherszállítmánnyal emelkedett el, melynek fázisai a rakéta megbízhatóságának köszönhetően mintaszerűen zajlottak le.

A kialakításában az űrhajósokra szabott Szojuz űrhajóra hasonlító Progressz 9 perccel az indítást követően vált le, és jelenleg úton van a Nemzetközi Űrállomásra. Megérkezése egészen gyorsan, két keringés után, és 3,5 óra elteltével várható, hogy végül dokkoljon a Poiszk modulra. Ehhez az ún. Kursz-NA automata rendszert fogja alkalmazni, de egy esetleges, nem várt hiba esetén megoldható a csatlakoztatása kézi módszerrel is, ami a TORU (Tele-Robotically Operated Rendezvous Unit) segítségével történik.

A számokat tekintve ez volt a Szojuz-2.1a variáns 4. repülése 2023-ban, összességében pedig a 69. missziója. A következő Szojuz startra a tervek szerint május 26-án kerül sor, melyről hamarosan megjelenő küldetésprofilunkban olvashattok.

Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz
Dark mode powered by Night Eye