Útra kész a legújabb magyar kisműhold

Kapcsolódó

A Roszkoszmosz és a NASA egységes dokkolóportok létrehozásáról tárgyal

Az egységes dokkolóportokat az űrben történő kölcsönös segítségnyújtás érdekében...

A nap képe #1440 – Bandwagon-1 küldetés

A Bandwagon-1 misszió Falcon-9-ese, mely 11 űreszközt állított pályára.

Megszületett az Artemis Egyezmény 37. aláírása is

Április 15-én, azaz a mai napon került sor az...

Újfajta kereskedelmi távérzékelő műholdat indított ma reggel Kína

A Kaocsing típusú űreszköz fél méteres felbontásban lesz képes...

Az MRC-100 a legújabb műegyetemi űreszközként 5x5x15 cm méretével a SMOG PocketQube (zsebműhold) sorozatának legnagyobb darabja. Pályára állításának várható időpontja 2023 májusa, a tervek szerint a műholdat egy Falcon-9 rakéta viszi ki a világűrbe.

A BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói, kutatói és hallgatói hároméves közös munkájának eredményeként készült el az MRC-100. Nevét a Műegyetemi Rádió Club tiszteletére kapta, amely 2024-ben fogja ünnepelni fennállásának 100. évfordulóját. A Club valamennyi kisműhold fejlesztésében kulcsszerepet játszott.

A legújabb műegyetemi kisműhold, az MRC-100. Kép forrása: BME

Az új űreszköz a SMOG sorozat legnagyobb méretű műholdja. A működést biztosító alegységek valamint az elekroszmog vizsgálatát végző berendezésen kívül egy helyzetstabilizáló rendszer is helyet kapott rajta. Fedélzetén meghívott „utasként” három egyetemen (Szegedi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem Győr, Debreceni Egyetem) készült önálló kísérletek mellett a H-Ion és a 27G Kft. mérőeszközei is a világűrbe kerülnek.

A pályára állítás költségeit az USA-beli ARDC (Amateur Radio Digital Communications, rádióamatőrök a digitális kommunikáció fejlesztéséért) alapítvány biztosította. Az alapítvány céljaival összhangban a támogatás feltétele az volt, hogy az MRC-100 széles frekvenciatartományban vizsgálja a Föld körüli elekroszmogot, hasonlóan az elődeihez.

Az MRC-100 fedélzeti rendszerei és alrendszerei. Kép forrása: SMOG satellites

A projekt legjelentősebb hazai támogatói a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium voltak.

A MRC-100 műhold a napokban indul útnak Glasgow-ba, ahol megtörténik a műholdplatformra telepítése. A műholdat a SpaceX Falcon-9 típusú rakétája állítja pályára a floridai Cape Canaveral-ből, várhatóan 2023 májusában a Transporter-8 költségmegosztós kisműholdas küldetés keretén belül.

A nagysikerű SMOG-sorozat előző darabjai a SMOG-1 és SMOG-P 1P PocketQube szabványra épített, 5 cm élhosszúságú zsebműholdak voltak. A SMOG-P 2019-es startja után világsikernek számított, ugyanis a BME csapatának sikerült először ilyen méretű űreszközt üzemeltetni Föld körüli pályán. A SMOG-1 küldetése tavaly indult Kazahsztánból, amikor egy Szojuz rakéta segítségével állították pályára, és azóta is működőképes állapotban folytatja küldetését.

Az MRC-100 földi tesztelés közben. Kép forrása: SMOG satellites

Forrás: Elkészült és útjára indult az MRC-100, a legújabb műegyetemi kisműhold | Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (bme.hu)

Dark mode powered by Night Eye