Üzembe helyezték a Deep Space Network nemrég elkészült rádióantennáját

Kapcsolódó

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

A Deep Space Network (DSN) kommunikációs kapacitásfejlesztéshez kapcsolódóan új rádióantennát helyeztek üzembe a Madrid mellett található komplexumban, március 16-án. A most működésbe lépett Deep Space Station 53 (DSS-53) nevű antenna, 34 méter átmérőjű, és a NASA mélyűri kommunikációs rendszerének 14. tagja. A DSS-53 képes a NASA űrben működő eszközei által leggyakrabban használt frekvenciákon kommunikálni. Építése 2016-ban kezdődött, üzembe helyezése egy rendkívül összetett folyamat keretében, két évig tartott.

A Madrid melletti létesítmény egyike a világ három ilyen földi állomásának, NASA megbízásából a spanyol Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial (Nemzeti Űrtechnikai Intézet) üzemelteti.

A NASA tisztviselői, valamint spanyol és amerikai méltóságok, köztük Kathy Lueders, a Space Operations Mission Directorate vezetője , és VI. Fülöp spanyol király DSN DSS-53 antennájának felavatásán. – Kép forrása: NASA

A mélyűri kommunikációs hálózat fő feladata a rádiókapcsolat biztosítása a különböző bolygóközi űrszondákkal, valamint pár Föld körül keringő űreszközzel. Jelenleg mintegy 40 küldetést támogat, amely a következő években várhatóan meg fog kétszereződni. Ezen okból kifolyólag a NASA már több mint egy évtizeddel ezelőtt megkezdte a DSN bővítését célzó projektet. A DSS-53 a negyedik a hat új, ún. „beam waveguide” (hullámvezető) kommunikációs antenna közül, amellyel az ügynökség a hálózat kommunikációs kapacitását bővíti. Amikor a projekt befejeződik, minden egyes földi állomás – Madrid, valamint az ausztráliai Canberrában és a kaliforniai Barstow közelében lévő Goldstone létesítmény – összesen négy ilyen antennával fog rendelkezni. A madridi komplexum az első, ahol már mind a négy antenna működik, a kapacitás növelése érdekében épített következő, DSS-23 antenna várhatóan 2025-ben lép működésbe Goldstone-ban, az utolsó, azaz hatodik antenna a canberrai létesítményben lesz.

Az újonnan üzembe helyezett Deep Space Station 53. – Képek forrása: NASA/JPL-Caltech

Az új antennák együttesen képesek támogatni az egyes komplexumok 70 méter átmérőjű antennáit. A fejlesztés eredményeként nagyobb kapacitással fog rendelkezni az információk, adatok fogadására is, mint például a Psyche küldetés során az aszteroidáról készülő képek, vagy éppen a közelgő Europa Clipper küldetés adatai, amelyekből kiderül, hogy a Jupiter jeges holdja alkalmas-e az általunk ismert élet fenntartására.

Bradford Arnold, a JPL DSN projektvezetője elmondta, hogy „a most üzembe helyezett antenna mintegy 8%-kal növeli a hálózat kapacitását.”

Korábbi cikkünket a NASA mélyűri kommunikációs hálózatáról ezen a linken találjátok.

A DSS-53 építése 60 másodpercbenAds Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye