Üzembe helyezték a Deep Space Network nemrég elkészült rádióantennáját

Kapcsolódó

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

A Deep Space Network (DSN) kommunikációs kapacitásfejlesztéshez kapcsolódóan új rádióantennát helyeztek üzembe a Madrid mellett található komplexumban, március 16-án. A most működésbe lépett Deep Space Station 53 (DSS-53) nevű antenna, 34 méter átmérőjű, és a NASA mélyűri kommunikációs rendszerének 14. tagja. A DSS-53 képes a NASA űrben működő eszközei által leggyakrabban használt frekvenciákon kommunikálni. Építése 2016-ban kezdődött, üzembe helyezése egy rendkívül összetett folyamat keretében, két évig tartott.

A Madrid melletti létesítmény egyike a világ három ilyen földi állomásának, NASA megbízásából a spanyol Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial (Nemzeti Űrtechnikai Intézet) üzemelteti.

A NASA tisztviselői, valamint spanyol és amerikai méltóságok, köztük Kathy Lueders, a Space Operations Mission Directorate vezetője , és VI. Fülöp spanyol király DSN DSS-53 antennájának felavatásán. – Kép forrása: NASA

A mélyűri kommunikációs hálózat fő feladata a rádiókapcsolat biztosítása a különböző bolygóközi űrszondákkal, valamint pár Föld körül keringő űreszközzel. Jelenleg mintegy 40 küldetést támogat, amely a következő években várhatóan meg fog kétszereződni. Ezen okból kifolyólag a NASA már több mint egy évtizeddel ezelőtt megkezdte a DSN bővítését célzó projektet. A DSS-53 a negyedik a hat új, ún. „beam waveguide” (hullámvezető) kommunikációs antenna közül, amellyel az ügynökség a hálózat kommunikációs kapacitását bővíti. Amikor a projekt befejeződik, minden egyes földi állomás – Madrid, valamint az ausztráliai Canberrában és a kaliforniai Barstow közelében lévő Goldstone létesítmény – összesen négy ilyen antennával fog rendelkezni. A madridi komplexum az első, ahol már mind a négy antenna működik, a kapacitás növelése érdekében épített következő, DSS-23 antenna várhatóan 2025-ben lép működésbe Goldstone-ban, az utolsó, azaz hatodik antenna a canberrai létesítményben lesz.

Az újonnan üzembe helyezett Deep Space Station 53. – Képek forrása: NASA/JPL-Caltech

Az új antennák együttesen képesek támogatni az egyes komplexumok 70 méter átmérőjű antennáit. A fejlesztés eredményeként nagyobb kapacitással fog rendelkezni az információk, adatok fogadására is, mint például a Psyche küldetés során az aszteroidáról készülő képek, vagy éppen a közelgő Europa Clipper küldetés adatai, amelyekből kiderül, hogy a Jupiter jeges holdja alkalmas-e az általunk ismert élet fenntartására.

Bradford Arnold, a JPL DSN projektvezetője elmondta, hogy „a most üzembe helyezett antenna mintegy 8%-kal növeli a hálózat kapacitását.”

Korábbi cikkünket a NASA mélyűri kommunikációs hálózatáról ezen a linken találjátok.

A DSS-53 építése 60 másodpercbenDark mode powered by Night Eye