Változtatnak a Starship fokozatszétválási módszerén

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A SpaceX egy komolyabb változtatást eszközöl a Starship fokozatszétválási módszerén, melyet még a következő tesztrepülés előtt elvégeznek. – közölte Elon Musk, a magánvállalat alapítója és elnök-vezérigazgatója június 24-én.

A Bloomberg újságírójával, Ashlee Vance-szel folytatott online beszélgetés során Musk ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a cég áttér az ún. „hot-staging” módszerre, amelynek során a második fokozat még a Super Heavy-ről való leválás előtt beindítja hajtóműveit. Hozzátette, hogy mindez a hasznos teher pályára állításig jelentős előnyt jelent majd, ami óvatos becslések szerint körülbelül 10%-os növekedést eredményez.

Az orosz, illetve kínai rakétáknál már találkozhattunk ezzel az eljárásmóddal, amikor is pár másodpercig szimultán működik a két része a rakétának. Musk kifejtette, hogy a Starship esetében a Super Heavy-n lévő 33 Raptor hajtómű nagy része már nem fog üzemelni ebben a pillanatban. Elmondása szerint a „hot-staging” segítségével elkerülhető az a fajta tolóerő-veszteség, ami felmerül a hagyományos fokozatszétválasztás során.

A módszer használatához természetesen átalakításra van szükség, már ami a Super Heavy-t illeti. Ehhez egy, a fentebb említett hordózókhoz hasonlóan rácsszerkezet kerül az első fokozatra, ahol a második fokozat hajtóműveinek gázsugara távozni tud, valamint ellátják egy védőburkolattal is a booster tetejét.

Musk mindezeken felül beszámolt „jóval több mint ezer” egyéb változtatásról is, ami a rakétarendszerrel kapcsolatos. Ugyan mélyreható részleteket nem közölt, de szó esett az indítóállás korszerűsítéséről, valamint a Raptor hajtóművek fejlesztéséről is.

Látványterv a szétválásról. Forrás: TheSpaceEngineer
Látványterv a szétválásról. Forrás: TheSpaceEngineer
Forrás: SpaceX

Dark mode powered by Night Eye