Vandenbergből folytatódott a Starlink felbocsátások sora

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A hetedik műholdréteg építésére irányuló indítások közül a másodikra került sor.

Mivel ismét kis szünet mutatkozik más megbízók hasznos terheinek felbocsátásánál, ismét több Starlink küldetést hajt végre egymás után a SpaceX. A múlt szombati után egy újabb adag Starlink v2 Mini műhold kezdte meg útját a 7-2 jelű küldetés keretében, azonban most nem Cape Canaveral-ből, hanem a Vandenberg Űrhaderőbázisról történt az indítás. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy az augusztusban megkezdett sort folytatta a cég a műhold-konstelláció hetedik rétegének bővítésével (ti. a hatodik réteg egységeit Floridából, míg a hetedik réteg tagjait Kaliforniából indítják a különböző keringési pályák és azok eltérő hajlásszöge miatt). 

A mostani küldetés főszereplője a B1071 jelű Falcon-9 volt. A hordozórakéta magyar idő szerint 08:57-kor kezdte meg útját az SLC-4E indítóállásról. Váratlan eseményektől mentesen zajlott az egész emelkedési fázis, mindkét fokozat teljesítette a rájuk bízott feladatokat. Az első fokozat zsinórban a 151. sikeres leszállást hajtotta végre az Of Course I Still Love You drónhajóra, melyet néhány nappal megelőzően vontattak ki a Los Angeles-i kikötőből.
A második fokozat is a kijelölt repülési profil alapján állt pályára és engedte útjára a 21 db Starlink műholdat, ezzel bebiztosítva az idei 64. sikert.

Forrás: Matt Hartman
Dark mode powered by Night Eye