Vandenbergből folytatódott a Starlink felbocsátások sora

Kapcsolódó

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

A hetedik műholdréteg építésére irányuló indítások közül a másodikra került sor.

Mivel ismét kis szünet mutatkozik más megbízók hasznos terheinek felbocsátásánál, ismét több Starlink küldetést hajt végre egymás után a SpaceX. A múlt szombati után egy újabb adag Starlink v2 Mini műhold kezdte meg útját a 7-2 jelű küldetés keretében, azonban most nem Cape Canaveral-ből, hanem a Vandenberg Űrhaderőbázisról történt az indítás. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy az augusztusban megkezdett sort folytatta a cég a műhold-konstelláció hetedik rétegének bővítésével (ti. a hatodik réteg egységeit Floridából, míg a hetedik réteg tagjait Kaliforniából indítják a különböző keringési pályák és azok eltérő hajlásszöge miatt). 

A mostani küldetés főszereplője a B1071 jelű Falcon-9 volt. A hordozórakéta magyar idő szerint 08:57-kor kezdte meg útját az SLC-4E indítóállásról. Váratlan eseményektől mentesen zajlott az egész emelkedési fázis, mindkét fokozat teljesítette a rájuk bízott feladatokat. Az első fokozat zsinórban a 151. sikeres leszállást hajtotta végre az Of Course I Still Love You drónhajóra, melyet néhány nappal megelőzően vontattak ki a Los Angeles-i kikötőből.
A második fokozat is a kijelölt repülési profil alapján állt pályára és engedte útjára a 21 db Starlink műholdat, ezzel bebiztosítva az idei 64. sikert.

Forrás: Matt Hartman
Dark mode powered by Night Eye